Annons

Ledare: Den som dödar djur har gått över en farlig gräns!

Prata med valfri polis och du kommer höra hur allvarligt de ser på när en katt blir ihjälskjuten. För skytten har därmed passerat en gräns och med spärrarna borta så oroas polisen över vad nästa steg blir.
Publicerad 25 maj 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
”Här har spärrar passerats”, varnar Ölandsbladets ledarredaktion.
”Här har spärrar passerats”, varnar Ölandsbladets ledarredaktion.Foto: Peter Boström

Här finns obehagliga signaler om att det finns en människa i Färjestaden som inte mår bra. En normalt fungerande människa skjuter inte ihjäl katter hur som helst mitt i bostadsområdet.

Kvar står en ledsen sexårig pojke som undrar över hur någon kan vara så elak mot hans lilla katt.

Annons

Den otäcka sanningen är att den som lyfter ett vapen mot ett tamdjur är någon som måste stoppas direkt. Gränsen för att döda har passerats. Vad eller vem riskerar att dödas nästa gång?

”En människa som är beredd att mörda en katt har utmärkt sig tidigare.”

På bilderna av den döda katten ser man att något gått rakt igenom djurets kropp. Vi pratar inte om luftgevär. Här är någon form av större kaliber. Möjligtvis skulle de runda in- och utgångshålen också kunna tyda på att det handlar om en större skruvmejsel, men mot detta talar den blodbesudlade stolpen bakom kattkroppen.

Här behöver vi hjälpa polisen, för att på sikt inte bara rädda oss själva utan också gärningspersonen.

Tror redan att pusselbitarna finns där ute. En människa som är beredd att döda en katt har utmärkt sig tidigare. Det är inte första steget på olycksbanan att skjuta eller sticka en kattunge.

Här saknas innehåll

Skola, arbetsplats, socialtjänst, sjukvård eller utryckningspolisen - garanterar att i dessa grupper finns vetskap som leder till gärningspersonen eller gänget. Den där aningen, tidigare gärningar, som framkallar magkänslan av att...ja, ”han skulle det kunna vara”.

Jag skriver ”han”. För den här typen av brott har allt som oftast en gärnings-man bakom vapnet.

För några år sedan greps och dömdes en ung man för att ha plågat och dödat katter i Skövdetrakten. Utredningen visade på en funktionsnedsättning och att ynglingen inte ens mindes vad som hänt.

I juli 2022 skärptes lagstiftningen för djurplågeri då det nya brottet grovt djurplågeribrott infördes. Det kan ge upp till fyra års fängelse.

Vidare infördes sanktionsavgifter för mindre allvarliga överträdelser, med minst 1 000 kronor och högst 100 000 kronor.

Hårdare straff i all ära, men här är viktigast att vi får ett omedelbart slut på kattdödandet i Färjestaden.

Här saknas innehåll

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons