Annons

Ledare: De ideella krafternas viktiga roll

Vad vore vi utan entusiasterna?
Ledare • Publicerad 6 februari 2022
Detta är en opinionstext i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Robert Nilsson, Mattias Carlsson, Tomas Lind, tre ledare som låg bakom Högby IF innebandy. Var vore vi utan sådana entusiaster?
Robert Nilsson, Mattias Carlsson, Tomas Lind, tre ledare som låg bakom Högby IF innebandy. Var vore vi utan sådana entusiaster?Foto: Kalle Karlsson

Allt kan inte vara som det alltid varit. En del saker förändras och måste kanske förändras. En del evenemang upphör, andra kommer i dess ställe. Vissa idrotter är populära under några få år, andra håller generation efter generation.

Men en sak är säker: utan de ideella krafterna stod sig samhället slätt.

Annons

I några artiklar har Ölandsbladet Kalle Karlsson berättat om innebandyns uppgång och fall i Borgholm och Löttorp.

Artiklarna påvisar vilken betydelse entusiasterna har. Inte sällan är det några få eldsjälar som ser till att verksamheten kommer igång och inte minst viktigt, ser till att verksamheten håller på.

Visst, segrar är viktigt, men för de flesta av dessa entusiaster är glädjen lika stor över att se att många ungdomar samlas för en träning en tisdagskväll eller kunna njuta av en fullsatt sporthall inför ett derby. Det är entusiasterna som ser till att det säljs bingo-lotter eller bakas bullar så att föreningens lag har råd att åka på cuper.

I veckan skrev Ölandsbladet också om att marknaden i Färjestaden läggs ner. De äldre kämparna i Färjestadens GoIF orkar inte längre och några nya ideella krafter som vill ta över finns inte.

Föreningslivet i stort lider ofta av brist på nya entusiaster. De som är beredda att lägga ner en stor del av sin tid på sin förening utan att räkna med ekonomisk ersättning. Värdet av det man gör räknas inte i pengar. Här handlar det istället om föreningskänsla och hängivenhet.

Under pandemin har stora delar av föreningslivet legat på sparlåga. Men nu, när restriktionerna ska upphöra (den 9 februari närmare bestämt), är det dags att få föreningshjulen att snurra igen. Då krävs det att entusiasterna gör sitt. Ser till att ungdomarna åter samlas i öns idrottsföreningar och att hembygdsföreningarnas aktiviteter rullar på.

Då får vi skänka en tacksamhetens tanke till alla dessa människor som lägger stora delar av sin tid på föreningslivet. Vad vore vi utan dessa entusiaster?

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons