Annons

Ledare: Därför står Öland inför stora utmaningar 2024

För att uttrycka det milt så står Öland inför tuffare utmaningar 2024 än på många år.
Publicerad 9 januari 2024
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Öland står inför större utmaningar 2024 än på många år. Tuff ekonomi, Väg 136 och vilka skolor som ska vara kvar är några frågor som kommer prägla året, siar Ölandsbladets chefredaktör.
Öland står inför större utmaningar 2024 än på många år. Tuff ekonomi, Väg 136 och vilka skolor som ska vara kvar är några frågor som kommer prägla året, siar Ölandsbladets chefredaktör.Foto: Mats Holmertz

Efter några goda ekonomiska år tvingas såväl Mörbylånga som Borgholms kommun att dra i handbromsen.

Det kommer inte finnas utrymme för mer än de absolut mest nödvändigaste investeringarna i vare sig söder eller norr.

Annons

Skolfrågorna lär stå i fokus. Det är oerhört känsliga frågor som kommer att röra upp åsikter.

Tyder vi tecknen så kan Borgholm stå inför det jobbiga beslutet att stänga en skola, för att samla både elever och resurser.

Trist verklighet i en kommun där de äldre kommuninvånarna blir fler och yngre färre.

I Mörbylånga kommun har Alunskolan i Södra Möckleby hängt mot repen i många år, men just för stunden finns inget känt hot.

Däremot kommer inflytten och elevökningen i de norra kommundelarna kräva dyra investeringar. Behovet av större skolor är stort i Färjestaden, Glömminge och Gårdby.

Om nu inte Mörbylångas märkliga tolkning av skolskjutsfrågan skickar iväg 30-talet Runstenbarn från Gårdbyskolan.

Hur eller hur kommer skolinvesteringar att stå högt på Mörbylångas dagordning 2024.

”Kanske något litet frågetecken kring Borgholms Energis organisation, men det där är en vindpust mot hur det även 2024 kommer storma kring Mörbylånga kommun.”

Över lag har Mörbylånga olösta frågor som hängt i över flera år. Hur väg 136 ska trafiksäkras är något som just nu håller på att arbetas med i Borgholms kommun - Rälla, Södvik, Källa och snart också Stora Rör.

Mörbylånga kommuns saktfärdighet kring 136:an är djupt olycklig. Detsamma gäller mottagandet vid Ölandsbrons fäste, där det fortfarande inte ens finns en busshållplats.

Det finns kanske något litet frågetecken kring Borgholms Energis organisation, men det där är en vindpust mot hur det även 2024 kommer storma kring Mörbylånga kommun.

Annons

Den tvära giren från Socialdemokraterna har gjort att partiet tappat en rad tunga företrädare. Nu har familjemedlemmar fått gå in och ”täcka” luckor i partiet. En utmaning, milt uttryckt, för kommunalrådet Matilda Wärenfalk att ratta i det nya politiska landskapet där hon i kommunstyrelsens arbetsutskott förutom Moderaterna numera också har Sverigedemokraterna vid sin sida.

När politikerpusslet lagts så ska tjänstemanna-organisationen ändras. Våra källor bekräftar att det finns en stor intern oro över vilka som får behålla sina jobb och vilka som får gå inom kommunen.

2024 blir ett utmaningens år, för båda våra Ölandskommuner.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons