Annons

Ledare: Därför spelar det roll för Öland om Trump vinner valet

Vi ska inte överdriva. Men om Donald Trump vinner presidentvalet i USA så är risken att det får säkerhetspolitiska konsekvenser för Öland.
Publicerad 18 januari 2024
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Hur går det med Sveriges Nato-ansökan med Trump som president? Och gör Trump allvar i hotet att lämna Nato om han blir vald? Den galna president-valskampanjen i USA har betydelse också för ölänningarna, analyserar Ölandsbladets chefredaktör.Foto: Oskar Sandström

Det känns så avlägset, så långt från Öland man bara kan komma. Att följa hur det amerikanska presidentvalet rullar igång.

Huvudpersonerna upplevs som två karikatyrer. En 108-åring och en galning. Typ. Inte direkt någon av dem man skulle vilja rösta in i Ölands Villaägarförening eller ta hand om lagkassan i Degerhamns IF.

Annons

Ändå kommer dessa båda gamla farbröder vara viktigare för Öland än någon annan människa i världen de närmaste fem åren. Det handlar om det ökade säkerhetshotet, Nato och Ölands geografi.

Om vi ska analysera alla förstå-sig-påare så lär Donald Trump vara tillbaka på presidentposten efter valet. I fem av sex vågmästarstater leder Trump. Trump som ogillar Nato och vars politiska signaler kan tolkas som att ”offra Ukraina för att säkra inrikespolitiken”.

Kongressen godkände härom veckan en lag som hindrar en president från att ensam ta beslutet att dra USA ur Nato. Den nya lagen kan ses som ett sätt att försöka hindra Trump att göra allvar av sina hot att ta USA ut ur Nato. Ett Nato som Sverige förtvivlat försöker att bli ett med.

”Öland som gräns-utpost i sydost mot den ryska enklaven i Östersjön, Kaliningrad, blir än viktigare.”

Det är ett obehagligt scenario där Putins Ryssland kommer ruskigt nära Öland, på alla sätt. Vi är inte där än, men det är ingen osannolik framtid. Det är också det vi har att förhålla oss till, när Borgholms kommun nu är framåt-analyserande och ställer de oroliga frågorna till Sveriges nuvarande regering.

Mörbylånga kommun ansåg visst att de frågor som ställdes för två år sedan till den förra regeringen, när säkerhetsläget var helt annorlunda, räckte. Mycket märkligt agerande att inte kroka arm med Borgholms kommun och att ställa frågorna till den nuvarande regeringen.

I den internationella pressen diskuteras ett Europa utan Nato-stöd från USA och skyddsparaply såsom kärnvapen. Det talas om att de europeiska länderna då behöver bygga upp en egen vapenarsenal för att skapa balans mot Ryssland.

Och Öland som gräns-utpost i sydost mot den ryska enklaven i Östersjön, Kaliningrad, blir än viktigare.

Vi är dock inte där än. Men det är sannerligen inte ointressant för en ölänning att följa nyhetsrapporteringen, även om den råkar utspela sig på andra sidan Atlanten.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons