Annons

Ledare: ”Brottsligheten har bytt karaktär - Öland mitt i knarkkriget!”

Inte ett enda bankrån i hela Sverige under förra året. Visst skulle det kunna gå att vända till något positivt? Men det handlar ju bara om att brottsligheten bytt karaktär.
Publicerad 9 februari 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Rån av värdetransporter och banker är ute. Brottsligheten har bytt karaktär. Och tyvärr är Öland i allra högsta grad involverade i knarkuppgörelser och gängkriminalitet, anser Ölandsbladets ledarskribent och varnar för att vi är naiva på ön.
Rån av värdetransporter och banker är ute. Brottsligheten har bytt karaktär. Och tyvärr är Öland i allra högsta grad involverade i knarkuppgörelser och gängkriminalitet, anser Ölandsbladets ledarskribent och varnar för att vi är naiva på ön.Foto: D-Keine

Summan av lasterna är alltid konstant. Gungorna å ena sidan, karusellerna å andra.

För när vår kontantanvändning allt mer försvinner ur vårt samhälle så söker brottslingarna nya vägar. Den som för tio år sedan behövde/ville skaffa snabba pengar gjorde det genom att råna värdetransporter. I likhet med bankrån, som för övrigt bara skett en enda gång genom tiderna på Öland, är också värdetransportrånen något som hör det förgångna till.

Annons

Idag handlar brottsligheten till övervägande delen om knark. Det är här de snabba pengarna går att göra och det är också kring droghandeln som antalet brott stiger.

På Öland och i Kalmarområdet ser vi i dessa dagar den yttersta konsekvensen. En rättegång där den mördade är en 25-åring från Färjestaden och den misstänkte är en 27-åring från Borgholms kommun.

Enligt åtalet så har mordet sitt ursprung i omfattande droghandel, där de båda ölänningar stått på var sin sida i ”kriget”.

”Men, hej, Öland är ju i allra högsta grad involverad i gängkriminaliteten. Vi har bevisen rakt framför ögonen på oss.”

Den allra största frågan vi har i Sverige idag är hur vi ska kunna stoppa gängkriminaliteten? Öland är ingen undantag. Vi kan stoppa huvudet i sanden genom att säga att; ”det är otäckt det där som händer i Kalmar”.

Men, hej, Öland är ju i allra högsta grad involverad i gängkriminaliteten. Vi har bevisen rakt framför ögonen på oss.

Gör vi vad vi kan för att hålla ungdomarna borta från droger? Min känsla är att vi på ön fortfarande är lite naiva.

Poliser pratar om festivaler som ”skyltfönster” för droger. Och fram tills nu har vi inte haft någon bakgrundskoll alls på vilka som anställts inom hemtjänst och på vårdinrättningar i Borgholms kommun.

Inom skolans världs har vi fått flera signaler på ohållbara situationer när antalet fritidsassistenter dragits ned. Det leder inte bara till stökiga studiemiljöer där lärare tvingas bli ordningsmän istället för utbildare, men också till att elever inte klarar av sina utbildningar och hamnar i utanförskap.

Partyknarkarna, de som i vart fall inledningsvis lyckas hålla sitt knarkande till helger, vilka förser narkotikagängen med pengar - förstår ni vad det är ni finansierar?

Det pågår ett krig på andra sidan Östersjön, som vi är rädda att dras in i. När det gäller det där andra kriget, det mot drogerna, är vi redan mitt i!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons