Annons

Ledare: ”Bäst i test-Johan är ju en gudagåva för Mörbylånga!”

När Mörbylånga kommun äntligen får ett draglok. Ja, då ska lokföraren skjutas...
Publicerad 16 april 2024 • Uppdaterad 17 april 2024
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
”Värd varenda krona”, tycker Ölandsbladets chefredaktör som beskriver Mörbylånga kommuns användning av komikern Johan Petersson, ”något måste göras för att vända trenden när vi inte får in personal som kan ta hand om våra äldre!”
”Värd varenda krona”, tycker Ölandsbladets chefredaktör som beskriver Mörbylånga kommuns användning av komikern Johan Petersson, ”något måste göras för att vända trenden när vi inte får in personal som kan ta hand om våra äldre!”Foto: Andreas Yngvesson

För 15 000 kronor ställde Bäst i test-Johan Petersson upp för Mörbylånga. Igen.

Tidigare har han inte tagit en spänn. Det gör han egentligen inte den här gången heller. Inte enligt konsultmatematiken.

Annons

Alla vi som haft med konsulter att göra vet att en aldrig så anonym konsult kostar 20 000 kronor om dagen, innan denne ens har öppnat locket till datorn.

Om det är värt kostnaderna? Ibland, är det enkla, men trista svaret. Vi på Ölandsbladet samarbetar sedan länge med en konsult som egentligen bara har ett mål - att ge oss fler läsare. Jämfört med april 2023 har vi ökat antalet prenumeranter med sju procent och konsultens peng är då betald många gånger om.

Sedan betyder förstås inte konsulten allt och det gör den inte för Mörbylånga kommun heller. Fotfolket är viktigast.

Bekymret för Mörbylånga kommun är lite mer komplicerat eftersom det är just fotfolket som saknas. Mörbylånga har varje år enorma problem med att få in tillräckligt med sommarpersonal för att klara av servicenivån. De kommunala tricken för att uppnå miniminivå kan till exempel innebära att ordinarie personal får ersättningar för att skjuta på semestrar eller att ta in hyrpersonal. Inga billiga lösningar, men vad gör man?

Visst jag fattade direkt att det skulle komma frågor när Johan Petersson användes i lockreklamen för en jobbsökarträff i Färjestadens bibliotek.

Sjuksköterske-Kenneth var ordentligt arg när han skrev till mig:

”Vi betalar näst mest i Sverige i skatt. Varför ska vi betala för en outbildad okunnig som gör reklam för något som han inte kan något om?”, skrev han så det osade om tangenterna.

Ganska ofta håller jag med Kenneth, men jag gör inte det den här gången. Målet står över allt.

”Om Johan Peterssons medverkan så bara innebär tre-fyra sommarjobbare in på pluskontot har Mörbylånga kommun igen pengarna .”
Peter Boström

Något måste göras för att bryta den negativa trenden då det gäller rekryteringen av sommarpersonal inom vården i Mörbylånga. En Johan Petersson som tidigare helt ideellt spridit så mycket reklam för Mörbylånga är en gudagåva för vilken glesbygdskommun som helst.

Om Johan Peterssons medverkan så bara innebär tre-fyra sommarjobbare in på pluskontot har Mörbylånga kommun igen pengarna och slipper slita på befintlig personal.

Annons

Dessutom kan jag också tycka det är lite kul att Mörbylånga kommun i Johan Petersson har en invånare som de yngre faktiskt kan känna är häftig och också lyssnas på.

I potten handlar det till syvende och sist om att få in personal som kan ta hand om våra äldre och sjuka.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons