Annons

Ledare: Årets julklapp, ett tecken i tiden

I veckan presenterades Årets julklapp av Handelns Utredningsinstitut (HUI). Årets klapp är en värmande historia.
Ledare • Publicerad 17 november 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Handarbete i tiden.
Handarbete i tiden.Foto: Mattias Mattisson

Årets julklapp är nämligen det hemstickade plagget och det känns verkligen som ett tecken i tiden.

Kriget rasar i Ukraina och inflationen gör att både maten och elen blir dyrare.

Annons

Då vänder vi oss mot det som känns tryggt och traditionellt. När pengarna kanske inte räcker till att köpa alla julklappar kan man kan tillverka något själv.

Många är de barn som glatt sina föräldrar med presenter de gjort på slöjden i skolan. En teckning från ett barnbarn kan betyda mycket för mottagaren.

Att ge ett stickat plagg känns helt rätt i dessa tider. Dessutom har intresset för handarbete ökat alltmer, inte minst bland en ung målgrupp som hittat till hantverket både via Youtube och Tiktok.

I oroliga tider är det inte fel att uppmuntra till att sätta värde på det som gjorts på egen hand. Dessutom är hantverk av allehanda slag viktigt som kulturbärare i samhället och en kunskap som behövs inte minst i tider av kris. Skulle elen slås ut kan man i alla fall sitta vid stearinljusets sken och sticka värmande vantar.

Så här lyder motiveringen till Årets Julklapp:

”I en orolig tid, där ett krig i vårt närområde har lett till en ekonomiskt svår situation för många hushåll och stigande elpriser har bidragit till att många sänkt värmen i sina hem, på arbetsplatser och i skolor. Samtidigt har intresset för hantverk och DIY återuppväckts. Årets Julklapp 2022 är det hemstickade plagget – en värmande gest att ge bort till sina nära och kära”.

Säkert kommer många, trots oron kring krig och ekonomi, att försöka fira en så normal jul som möjligt. Att ge presenter som man själv tillverkat kan ju kännas extra värmande, både för givare och mottagare.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons