Annons

Ledare: Ambulansen försvinner - ”det kan vi helt enkelt inte gå med på!”

Ibland måste man faktiskt säga som det är. Att hela norra Öland ska stå utan ambulans är faktiskt inte klokt.
Publicerad 13 september 2023 • Uppdaterad 3 oktober 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
”Det borde går att åberopa Force majeure.” De nya direktiven som i princip innebär att lägga ned ambulansen i glesbygden går inte att följa, anser Ölandsbladets chefredaktör.
”Det borde går att åberopa Force majeure.” De nya direktiven som i princip innebär att lägga ned ambulansen i glesbygden går inte att följa, anser Ölandsbladets chefredaktör.Foto: Peter Boström

Jag känner så pass många politiker och ledande tjänstemän för att kunna veta att det inte finns mycket som sker på illvilja. Det kan finnas ekonomiska förklaringar, saker som blivit hängande eller bara utveckling.

Men ibland blir det bara fel.

Annons

Det kan inte vara någons målsättning att döda nordölänningar. Jodå, det är precis vad som står på pappret just nu. Från och med 2 oktober så kommer de som bor på norra Öland att dö när de får sin hjärtinfarkt och segnar ned av stroke, eller slår huvudet i kaklet vid Åkerbobadet.

Förutsättningarna för att fortsätta försöka överleva och bo kvar på norra Öland försämras avsevärt. Det kan vi helt enkelt inte acceptera.

Och det gör vi ju heller inte. Vi ser det på kommentarer, insändare och skrivelser. Över alla partilinjer görs gemensamt utspel. Väl så. Men räcker det?

Vanligtvis är jag inte mycket för civil olydnad. Men visst, att limma fast sig för våtmarker eller ställa traktorer i rad över dieselpriser, det skapar uppmärksamhet. Och när det gäller ambulans på norra Öland så handlar det direkt om att rädda liv, bokstavligt.

”Här borde kunna åberopas Force majeure!”
Peter Boström

Det är inte så lite typiskt svenskt att acceptera att det ”tyvärr” inte går söka ”dispens” förrän i februari, ens om det gäller liv. Fyra blanketter som ska fyllas i och ställas till fyra olika instanser - innan man eventuellt får ett positivt förhandsbesked om att skapa någon form av organiserat kaos.

Jisses, säg det till franska bönder!

Jag läser i insändare och kommentarer en hel uppsjö av lösningar. Det är klart att det även fortsättningsvis skulle gå hålla dygnet runt-jour för ambulansen på norra Öland fram till februari, då till och med den där pappers-dispensen skulle kunna funka.

Grunden till ändringen och att norra Öland står utan jourambulans beror på nya EU-regler som syftar till att skapa elva timmars vila mellan arbetspassen för arbetstagare. Det riktigt trista är att till och med blåljuspersonalen i glesbygder som Sollefteå, Gävleborg och Öland, tycker det nya beslutet är uselt. Så det blir inte vinst för någon. Snacka om en förlust för det moderna samhället!

Här borde kunna åberopas Force majeure i väntan på dispens. ”Force majeure används i synnerhet inom avtalsrätten för situationer eller tillfällen bortom kontroll när ena kontraktpartens förpliktelser inte är möjliga att fullfölja” (wikipedia).

Inget kan vara viktigare än liv.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons