Annons

Ledare: Älska mer eller gå under - här är norra Ölands viktigaste uppgift!

Det är inte ens en analys, det är en sanning. Bryts inte befolkningsutvecklingen så tvingas Borgholms kommun börja nedmonteringen.
Publicerad 19 februari 2024
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Trenden måste brytas. Utan barn dör Borgholms kommun. Det får kosta ett par misslyckanden, alla projekt som kan motverka befolkningsutvecklingen på norra Öland behövs, analyserar Ölandsbladets chefredaktör.
Trenden måste brytas. Utan barn dör Borgholms kommun. Det får kosta ett par misslyckanden, alla projekt som kan motverka befolkningsutvecklingen på norra Öland behövs, analyserar Ölandsbladets chefredaktör.Foto: Peter Boström

2022 föddes 51 barn i hela Borgholms kommun, den lägsta siffran sedan 1968. Den där tiden innan Ölandsbrons tillkomst, som idag närmast känns som stenåldern.

När man inte trodde att det kunde bli sämre så får vi sammanställningen från 2023. Då var vi nere på 49 barn i hela Borgholms kommun...

Annons

Sätter vi barnen på rad så lär vi oss snabbt namnen på allihop. Tre Alfred, två Oskar och så vidare.

Nu är det inte klang och jubel i Mörbylånga kommun heller. Visserligen är 119 födda barn 2023 i Mörbylånga mer än dubbelt så många som i Borgholm, men siffrorna söder om Runsbäckskurvan är bekymmersamma.

Den nyligen genomförda medborgarundersökningen via SCB ger Borgholms kommun mycket bra betyg, bland annat när det gäller skolor. Både skol- och lärartätheten upplevs av kommuninvånarna som mycket bra.

”Det här är en sådan ödesfråga att man får ta några ”misslyckanden””
Peter Boström

Fortsätter den nedåtgående trenden av barnafödslar så begriper dock alla att skolor kommer behöva läggas ned i Borgholms kommun. Ska man leta efter någon slags start på det där ekorrhjulet så är det nog där.

För utan skolor så minska attraktionskraften för inflytt. Alla vi som verkar inom föreningslivet vet redan nu att lag kämpar för livet med att få ihop sina verksamheter. Dör ett fotbolls- eller innebandylag så dör också en bit av Öland. Det är föreningarna som ser till att det händer något i byarna.

Fler bostäder, bibehållen service för barnfamiljerna är A och O för att skapa attraktionskraft för yngre familjer.

Visst, det går att diskutera om det är rätt metod att ge penninggåvor från kommunen till en familj som fått tillökning. Reklam i både tryckt text och sociala medier kostar pengar. Genom att intervjua inflyttade barnfamiljer når man kanske i viss mån de redan frälsta.

Men. Efter år av så kraftigt nedåtgående trend så handlar det kort sagt om att göra allt, sedan får Borgholms kommun kika senare på vad de kunde gjort bättre.

Det här är en sådan ödesfråga att man får ta några ”misslyckanden”, till exempel kan sju av tio lyckade projekt kan vara nog så viktiga.

Till syvende och sist handlar det om Ölands överlevnad!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons