Annons

Ledare: Aftonbladets hån av Öland var det bästa som kunde hända ön

Aftonbladets krönikör Jonatan Unge gjorde i helgen ett tokroligt hån av ölänningarnas oro för den ökade hotbilden i Östersjön. Faktiskt det bästa som kunde hända Öland.
Publicerad 22 januari 2024 • Uppdaterad 23 januari 2024
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Aftonbladets krönikör Jonatan Unge gjorde i helgen ett tokroligt hån av ölänningarnas oro för den ökade hotbilden i Östersjön. ”Faktiskt det bästa som kunde hända Öland”, svarar Ölandsbladets chefredaktör.
Aftonbladets krönikör Jonatan Unge gjorde i helgen ett tokroligt hån av ölänningarnas oro för den ökade hotbilden i Östersjön. ”Faktiskt det bästa som kunde hända Öland”, svarar Ölandsbladets chefredaktör.

Syns vi så finns vi.

Det är den viktigaste sanningen. Äntligen är Öland med på banan. Vi kan annars sitta på vår ö och önska vad som helst, utan att någon på fastlandet ens vet om det.

Annons

Genom att finnas med i nyhetsflödet ökar möjligheten att vi får gehör för vår oro.

”Har för mig att det kommer ta oss här på jorden åtta minuter innan vi märker att solen har slocknat. Ska man översätta det till den här frågan så kommer det nog ta ett par månader innan vi blir medvetna om att Öland ockuperats”, skrev På Spåret-vinnaren Jonatan Unge och kolumnen blev Aftonbladets mest lästa under helgen.

Riksmedia har ju faktiskt lyft Ilko Corkovic (S) och Borgholms kommuns skrivelse till regeringen, med anledningen av de högre militärernas beskrivning av det nya oroande säkerhetsläget för Öland. Samt att Öland också har betydelse för Sverige matförsörjning.

”Hur som helst, Ilko och Öland, supergulligt att ni bryr er så mycket om vårt välbefinnande. Och ni är en helt okej ö. Men er kan vi ha eller mista”, provocerar Jonatan Unge.

På Aftonbladets Facebooksida var det inte alla som uppfattat glimten i Jonatan Unges öga.

”Du kan nog inte räkna med att bli serverad på någon krog på Öland i fortsättningen. Och om du parkera där, kolla noga att hjulbultarna sitter kvar när du hämtar bilen. Ölänningar är långsinta”, var bara en av många kommentarer.

Överhuvudtaget så är det militära intresset för Öland svårt för den oinsatte att begripa. Det är ju det geografiska läget och hur Öland ser ut som gör ön intressant med ryska ögon. I likhet med Gotland - ”ett fast hangarfartyg i Östersjön”. En möjlighet att kunna sätta ett lås på hela södra Östersjön.

Detta begrep de allierade under andra världskriget då södra Öland i hemlighet var övervakningscentral för trafiken över Östersjön. Underskatta aldrig historien när vi ska analysera vår framtid.

”Spring ut på Alvaret och uggla ett par timmar tills det är över!”
Jonatan Unge

Fick frågan om att bemöta Jonatan Unges krönika om Öland. ”Absolut inte”, blev mitt svar.

Bara att frågan lyfts och dessutom med humor är bästa reklamen för vår sak. Tror de flesta förstår att Ölands avsaknad av skyddsrum måste ordnas även om Jonatan Unges lösning är roligare:

Annons

”Spring ut på Alvaret och uggla ett par timmar tills det är över!”

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons