Annons

Lagen från 1600-talet måste förändras!

Öland har drabbats tidigare. Nu är det Fagerhult och Kimramåla. Hur kan fortfarande en lag från 1600-talet göra lokala markägare totalt maktlösa mot exploatörer från hela världen?
Publicerad 5 februari 2019
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Bergsstaten måste ses över!

Ölandsbladet har på ledarplats genom åren flitigt manifesterat för att lagen om mineralutvinning från 1600-talet bör förpassas till museum.

Annons

För Ölands del handlade det om provborrningar efter fossilgas. Multinationella Shell kunde genom Gripen Gas få tillstånd till att borra på inte mindre än sju platser runt om på Öland.

Det spelade ingen roll hur mycket geologer protesterade och påvisade vilket hot borrningarna utgjorde för det lilla öländska grundvatten vi har - Bergsstaten gav tummen upp, vilket man gjort sedan 1600-talet.

Dessbättre slapp Öland att bli en schweizerost den här gången i alla fall. Shell satte inte sina planer i verket innan tiden för provborrningar gått ut. Det hindrar dock inte Shell eller något annat multinationellt företag från att i framtiden söka nya tillstånd för att borra upp vår kalkstensplatta.

För Kalmar län aktualiseras frågan igen när nu ett brittiskt gruvbolag vill borra efter guld i Fagerhult och Kimramåla.

Scenariot känns igen. Det multinationella företaget har mutat in ett 50 000 hektar stort område i mellersta Småland för att kunna leta guld. Markägarna kan inte göra någonting.

Klart att det skapar upprördhet. Vi har ju på Öland till exempel i färskt minne hur myndigheter som länsstyrelsen med pinsam nördighet stoppar vattensparande åtgärder för att det om möjligtvis skulle kunna göra några hasselbuskar lika bruna som alla andra buskar på Öland under torkan.

Fråga lantbrukarna i Södra Kvinneby tycker om att bli anmälda för att på sin egen mark göra vattenförbättringar i syfte att rädda djuren på sina gårdar, medan multinationella företag kan köra rätt in på deras mark och borra efter gas utan att ens behöva fråga markägaren!

Det finns hur många lycksökare som helst i branschen, som vill och tror sig kunna finna både gas, guld och diverse andra fynd.

Än tristare är att det här bolagen tjänar pengar bara på att andra skattletare vill ”köpa in sig” i projektet innan det ens hunnit börja. Oftast ger ”drömmar om guld” mer pengar för gruvbolagen än vad man får ut av eventuella fyndigheter i berget.

Och det märkliga är att den svenska staten ger skattletarna helt rätt.

Annons

Det är nu dags att riksdagen lyssnar till drabbade markägare på landsbygden och stiftar om lagen från 1600-talet!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons