Annons

Kyrkan i Långlöt

Ledare • Publicerad 26 maj 2006

De luftundersökningar som Växjö stift låtit företa i Långlöts kyrka presenteras under så braskande rubriker och med så starka ord att man kunde tro att var och en som kliver in i vapenhuset omedelbart faller ner död.

Tillåt oss att betvivla en vetenskap som behöver ta till överord som cancer och död efter att ha funnit molekyler som uppgår till parts per million (ppm) i luften. Det mesta är gissningar och antaganden.

Annons

Av allt att döma kommer olägenheterna från impregnerat virke som lagts in i kyrkan under senare tid; det kan väl inte vara en omöjlighet att ta ut detta luktande virke ur kyrkan och att lägga in nytt och friskt, att sätta in en fläkt och att höja temperaturen några grader. Till och med en vanlig villa luktar instängt och obehagligt när man kommer hem från semestern efter 14 dagar.

Vad som är så sorgligt är att en tusenårig kyrka, som varit öppen under alla dessa år och vars historia hör samman med Ölands skiftande och dramatiska öden, så enkelt kan slås igen av en helt immun kyrkoledning, som inte bryr sig det ringaste om vad församlingen tycker. Inte ens under det danska kriget när prästgård och kyrka plundrades stängdes templet för allmogen.

Ett öländskt krav mot Växjö stift är nu att biskopen ser till att pengar anslås till kyrkans renovering, att det görs upp en tidtabell för arbetena, att det sätts ett slutdatum och att kyrkan återinvigs nästa år.

Det kan väl inte vara så att kyrkans ledning använder denna undersökning som en förevändning att stänga en kyrka, och att detta bara är början på en öländsk ”kyrkodöd”? Konstigt att kyrkans ledning inte med ett ord beklagar situationen i Långlöt utan närmast triumferar vid undersökningsbeskedet.

Palats

Vänstern i Mörbylånga agnar verkligen valkroken ordentligt: Ett badpalats med en strand under tak på gamla sockerbruksområdet föreslås. Inga beräkningar har gjorts, men låt oss gissa att investeringen bör ligga kring 200 miljoner kr plus årliga driftskostnader på 20 miljoner. Samtidigt skall det ske stora satsningar på offentliga sektorn i kommunen: vård, skola omsorg som det röda mantrat lyder. Som Fröding skrev: ”Erk du, Maja du, var ska vi tat...”

230 år

Enrons chefer i USA hotas av 230 års fängelse. Skandiachefen Lars-Erik Pettersson (från Mönsterås för övrigt och den bygdens son som nått högst och lägst) har tur att han döms i Sverige: två års hotellvistelse på öppen anstalt med permissioner och frigiven efter halva tiden. Det klarar man lätt med ett antal miljoner på bankkontot i London.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons