Annons

Kvinnligt ledarskap på Öland

Ledare • Publicerad 20 januari 2006

Alla talar nu om kvinnligt ledarskap, och på Öland är det inget konstigt med det. Ölänningarna anser det för en självklarhet och diskuterar inte mycket om saken. Lisbeth Lennartsson styr i norr och i söder Saga Sigvardsson; Lillebill Grähs var kommunalråd dessförinnan. Duktiga kvinnor är lika goda som män och lika dåliga också för den delen, om de nu har sådana egenskaper. Ibland är kvinnor starka, som Margret Thatcher i England när hon knäckte facket, som höll på att driva England till ruinens brant; stark var också Indira Gandhi, som skaffade Indien kärnvapen. Kvinnor med makt är som män, de kan vara goda, dåliga, likgiltiga eller ingenting särskilt alls.

En av de starka kvinnogestalter det nu pekas på är drottning Christina: En sådan vill vi ha, sägs det samstämmigt.

Annons

Men den damen har Öland en del erfarenheter av och därför kan denna tidning säga : Gud bevare oss för en sådan kvinna. Under 26 år (1654-1680) hade hon Öland som underhållsland. Fast ölänningarna höll på att gå under av hungersnöd och boskapssjuka krävde hon obönhörligen in skatten; ölänningarna vädjade och vägrade, men hon tvingade in pengarna med våld om så behövdes för att kunna fortsätta sitt lyxliv i Rom. I 26 år var hon en värre plåga för Öland än kungajakterna, vildsvinen och hjortarna tagna tillsammans.

Bredband

Usama bin Laden hotar USA på band, läser vi i tidningarna. Tur att han inte hotar via Atenits bredband, för då hade det inte hörts ett pip.

Det är Atenit som skall bygga trådlöst bredband i länet. Torsdagens möte med företaget resulterade i ett nytt uppskov. Detta börjar bli allvarligt och löjligt. Det är 60 miljoner av skattebetalarnas pengar som står på spel. Politikerna kan inte hålla på och lattja hur länge som helst med våra pengar.

Albylen

Visst är det uppiggande att se den medborgerliga aktiviteten och entusiasmen i Alby. Så skapas en levande landsbygd. Dagens Ros överräckes.

KLS

Man får inte göra textreklam i en tidning, men detta rör oss inte i den stund vi säger: Stöd ditt lokala slakteri KLS genom att vara köptrogen. Det skall vara lokala charkprodukter från djur på gårdar vi känner och som inte fraktats landet runt.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons