Annons

Kontanter – helt i onödan?

Ledare • Publicerad 1 november 2013

Pengar är ett måste.

Men är kontanter det?

Annons

Förre ABBA-medlemmen Björn Ulvaeus har rört om i grytan med ett inlägg i Dagens Industri (22 oktober), där han målade upp en vision om ett kontantlöst samhälle.

Genast fick han mothugg och Ulvaeus skriver i ett nytt inlägg, publicerat i Dagens Industri i onsdags:

”Tydligen har kontanter för många ett symbolvärde, som är mycket större än sedlarnas valör. Efter långt och noggrant reflekterande har jag själv kommit fram till att det nog inte finns något som jag personligen behöver kontanter till, och att existensen av dem inte har någon integritets- eller frihetshöjande effekt för mig”.

Ulvaeus anser att ett samhälle utan kontanter skulle ställa till med svårigheter för de ljusskygga individerna:

”Vad gör tjuven med sitt tjuvgods i ett kontantlöst samhälle? Hur ska knarkhandeln på gatan gå till?”

Det kan finnas många goda argument för ett samhälle utan kontanter, inte minst ur säkerhetssynpunkt, både för banker, affärer och privatpersoner.

Men än är vi inte där.

Det märktes inte minst i somras, då antalet uttagsautomater halverades i Borgholm. Köerna var långa och irritationen stor.

Det finns, och lär finnas ett bra tag till, ett behov av kontanter. Tänk skolklassen som ska säljas bullar. Eller den lilla loppisen. Eller PRO:aren som säljer lotter.

Eller för den delen då en affär har en kortautomat som strular. Det är inte alla handlare som kan be kunden återkomma och betala en annan dag...

Annons

Även om det finns tjänster som gör att man kan sköta betalningar via sin mobil, lär vi få leva med kontanter ett bra tag.

Alla litar inte på tekniken och känner en säkerhet genom att ha kontanter.

Men det är väl vackert att Ulvaeus kan säga: ”I have a dream” om "Money, money, money”

 

***

Ölandsbladet har sedan mitten av 1980-talet tryckts i Vimmerby.

Nu är den eran förbi.

Från och med tisdag trycks Ölandsbladet på Sydostpress i Karlskrona.

Det kommer bland annat att innebära att tidningen blir tabloid, det vill säga få det format som en majoritet av tidningarna i Sverige har.

Men nytt tryckeri och nytt format ändrar inget i sak: Ölandsbladet ska fortsätta vara en lokaltidning för hela Öland, med förhoppningen att vara det självklara valet för den som vill hänga med i det som händer på ön.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons