Annons

Koder, passord, loggord

Ledare • Publicerad 4 oktober 2006

Hur många plastkort har du? Fem, tio, kanske tolv... Låt oss se nu: ICA, Coop, OKQ8, Liljaskortet, Nordea och Ölands Sparbank, i Rälla tankar man på Hydrokortet och vid Liljas i Borgholm på Liljaskortet, i Alböke kan man tanka på alla möjliga kort, till exempel Visa. I plånboken ligger också ett Q-Star-kort samt ett bibliotekskort, olika koder till alla.

Du har koder, lösenord, passord, inloggningsuppgifter så huvudet snurrar. Så kommer du till jobbet och slår på datorn: passord/lösenord avkrävs dig, men nu har du helt plötsligt glömt alltihop varvid du plockar fram det fuskpapper du har liggande under tangentbordet där du har allt uppskrivet, så hemligt var det.

Annons

Kan ingen uppfinna ett enda generalkort med en enda kod; man kunde till exempel som våra älskade husdjur, katten, hunden och fåret, kanske geten, få ett litet mikrochip inopererat i den mänsklig örsnibben så att när man närmade sig en kortanordning utgår en ohörbar elektronisk signal till en stordator, vilken öppnar upp överallt för alla dina kort - vad säger ni om förslaget? I all blygsamhet nämnes det här att det nu är Nobelpristider.

Skandalen med fp:s dataintrång hade sin orsak i det som här ovan berättats. En s-ombudsman på sap-net gjorde det enkelt för sig och kallade sig ”sigge/sigge”. Det tyckte en ung s-ombudsman, mer datorvan, var så korkat att han nämnde det för sin kompis, som arbetade inom folkpartiet - så satte dessa båda unga politiker igång att ”sigga” in sig på sap-net, de läckte det till Expressen, som inget skrev.

Expressen är skandalen, inte ”sigge”, inte ungdomarna, inte SSU, inte fp och ingen annan.

Expressen, som underlät att berätta denna historia, som fanns ute redan i januari, är inte längre en trovärdig tidning.

Den journalist som underlät att berätta historien var densamme som bevakade partiledarutfrågningen i Köpingsvik i somras, och där han utmärkte sig genom att demonstrativt förbli sittande vid sjungandet av en psalm, som kräver att man står upp, alla stod, Expressen satt och tuggade snus.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons