Annons

KLS: Medvetet rykte för att testa?

Ledare • Publicerad 6 februari 2006

Den rykteskarusell om nedläggning av KLS, kommentarer och förnekanden i anslutning till ryktena, pressens spekulationer, fackets protester, hopp och förtvivlan påminner så starkt om vad som föregick nedläggningen av Arlas mejeri i Borgholm att saken är ett rent dèja vu (redan upplevt).

Till och med samma person är i farten: Åke Modig, Europas störste livsmedelsfusionerare.

Annons

Nedläggningen av Ölandsmejeriet startade med en liten läcka om en strukturutredning inom Arla; enligt denna skulle Borgholm ligga risigt till. Detta var antagligen en medveten läcka för att testa opinionen. När ingenting särskilt hördes av från ägarna, som utlovades bättre avräkningspriser, gick utredningen vidare och efter mer än ett år av osäkerhet och pina för de anställda lades Ölandsmejeriet ner, trots att det fungerade bra, var modernt och lönsamt och tillverkade en ost som prisades av landets experter och som fick priser.

Man kan därför anta att den läcka om en strukturomvandling inom Swedish Meat som tidningen ATL publicerade förra veckan var medveten för att testa reaktionerna hos 3 000 ägare av Kalmar läns slakterier, vilka, som i Arlafallet, utlovas mer betalt om de går med på nedläggning.

I Borgholms fall hjälpte varken namninsamlingar, pressprotester, fackliga upprop eller kommunala vädjanden, ty när Åke Modig rider den globala livsmedelstigern finns det inget som stoppar honom - det är en obönhörlig process.

När KLS, det är fråga om när, läggs ner kommer Ölandsdjur att fraktas 40-50 mil ytterligare, en fabrik skall öppnas i Polen istället och de kvarvarande svenska anläggningarna blir enormt stora. ”Vi lever i en global ekonomi och måste konkurrera”, säger Åke Modig, och vem kan säga emot honom?

Men blir det inte lite svårt för landets bönder efter det här, efter Arla- och Swedish Meat-fusionerna, att peka på den lokala livsmedelsproduktionen och vädja till oss: Köp Svenskt, varvid gulliga kossor som leker med barn visas i reklam-TV. Gnisslar det inte betänkligt mellan denna drömbild och verkligheten?

Det vore nu intressant om någon av de mer än 3 000 bönderna på Öland och i Småland ville ta till orda och ge sin syn på den kommande fusionen/nerläggningen. När det gällde Arla-fusionen och Ölandsmejeriets nerläggning var det en enda lantbrukare, Stig Bertilsson från Alböke, som frimodigt gav sin mening till känna.

Ölandsbladet inbjuder bönderna: Debattera här.

I övrigt: Stöd KLS. Köp lokalt producerade charkprodukter.

Fotnot: Man kan fortfarande köpa Ölandsost, väl lagrad, i en affär i nerlagda mejeriet. Efter en skiva av denna ost frågar man sig: Hur kan någon lägga ner en sådan osttillverkning, och har Ölands mjölkbönder fått det så mycket bättre?

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons