Annons

Klok landshövding

Ledare • Publicerad 10 maj 2008

Moderaterna i Borgholms kommun är brutalt ärliga på ett helt avväpnande sätt: Lägg ner alla glesbygdsskolor, de kostar för mycket. Inget lyssnande på folket i detta parti.

Andra partier däremot, centern, kd och socialdemokraterna vrider och vänder på frågan, försöker ta hänsyn till vad väljarna tycker och balanserar det mot ekonomin – det är ett prövande förhållningssätt till skillnad från moderaternas pang på rödbetan-inställning.

Annons

Hur än beslutet om Borgholms glesbygdsskolor utfaller så kan dock ingen säga att frågan inte är ventilerad och belyst, på så sätt har demokratin fungerat väl – och till slut är det ändå de vi valt som måste fatta ett beslut.

Men innan det sker kunde alla inblandade lyssna till vad landshövding Sven Lindgren har att säga i saken – Lindgren verkar vara en mycket klok hövding.

Sven Lindgren säger så här citerad i Ölandsbladet: Jag frågar mig om kommunerna har fattat sina beslut om de små skolorna på rätt underlag. Det är inte bara elevkostnaderna som skall utgöra kalkylen – när en skola läggs ner tar man bort attraktionskraften för barnfamiljer att någonsin bosätta sig på den skollösa orten – innan beslut om en skola tas bör man ha en övergripande kostnads-intäkts-analys.

”Skolor har en strategisk betydelse för landsbygden.”

Länsstyrelsen håller nu på att ta fram en sådan mer övergripande analysmodell.

Den 26 maj skall Borgholms fullmäktige ta skolbeslutet, skjut upp det till år 2010, det är ingenting som brådskar med det här beslutet.

Lyssna på en klok hövding.

CITATET:

”Ölandsturismen kan inte bara satsa på de välbärgade.”

Ledare i Kalmar Läns Tidning

Annons

GI-METODEN

De första människorna som kom till Amerika för 14 000 år sedan hade sjögräs till föda - GI-metoden för så länge sedan!

UPPROR

Det räcker med skatter nu, skriv på!

http://www.bensinskatteuppror.se:80/

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons