Annons

Klipp av trådlöst bredband

Ledare • Publicerad 4 januari 2006

När sönerna skall dra ut i strid i Berthold Brechts drama om 30-åriga kriget, Mutter Courage, säger mamma Courage till sina älskade söner:

”För att klara er genom kriget, kära barn, skall ni inte vara längst fram i ledet, inte heller längst där bak. Nej, i mitten skall ni befinna er.”

Annons

Det är en klok strategi i de flesta lägen av livet, och om Regionförbundet i Kalmar län levt efter den principen hade det kostsamma och hittills ofruktbara försöket med trådlöst bredband i Kalmar län från Accelerated Wireless inte genomförts, men ett 60-miljonerskontrakt skrevs och 20 miljoner har betalats ut av skattepengar. Bara för nöjet att få gå först i ledet, att vara teknologipionjär.

Denna tidning och andra som inledningsvis var kritiska avhånades vederbörligen av regionförbundets ”experter” och här står vi nu, ett år försenade, inget bredband i sikte och ingen information till allmänheten, som betalat kalaset.

Vilket privatföretag som helst hade för länge sedan avbrutit kontakterna med en så slarvig och nonchalant leverantör; det är nu dags för Anders Åkesson och den övriga ledningen att ta sitt politiska ansvar, att bita i det sura äpplet, säga sorry och förlåt och avsluta detta pinsamma projekt.

Alltså: Klipp av det trådlösa bredbandet nu.

Vad är egentligen trådlöst bredband, som kostar så mycket?

3G finns redan med alla funktioner i en mobiltelefon, mejl, börslistor, möjlighet att surfa, sända bilder och till och med video; ja, man kan visst ringa också.

Telia erbjuder gratis trådlöshet i alla fastigheter med modem.

Varför skall allt detta, som erbjuds i de ordinarie tjänsterna, betalas en gång till via regionförbundet och med skattepengar? Det är helt obegripligt, men som vanligt är väl alla skeptiker ”ej informerade och korkade”.

Men när allt detta trådlösa nu redan finns, vad blir över på marknaden för Accelerated Wireless, som inte ens på detta stadium, i januari 2006, kan tala om för eventuella intressenter vad det kostar att ansluta sig?

Ingen skall betvivla regionförbundets goda vilja. Man vill så väl och bättre kan det bli, skall det bli: Ös på med skattepengar.

Annons

Det är alltid andras pengar som skall riskeras, aldrig de egna.

Fotnot: I reklamen för trådlöst bredband från Accelerated Wireless sägs det att man kan vara uppkopplad på datorn när man kör i mer än 120 km i timmen; så bra, då kan man spela Counterstrike på datorn samtidigt som man bryter hastighetsvallen på E22 vid Mönsteråsrakan.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons