Annons

Kan inte bli mer rätt än att satsa på lokala produkter

Lokala produkter kan aldrig bli fel. Att lyfta fram det goda Öland är helt rätt.
Publicerad 20 juli 2019
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Närodlat är det som gäller. Allt mer vill vi konsumenter ha koll på vad vi äter.

Var kommer köttet ifrån? Är äpplena från Sverige? Kommer jordgubbarna från Öland?

Annons

Allt fler gårdsbutiker startas och allt fler lantbrukare tar möjligheten att sälja produkter direkt till kund via enklare marknadsstånd intill vägen.

I sommar fortsätter utvecklingen av att lyfta fram Ölands smaker.

Mat- och musikfestivalen i Borgholm i slutet av juni hade Öland och det som odlas på Öland i fokus när det gällde maten.

I dagarna två har Mat i Världsarvet arrangerats i Mörbylånga med bland annat flera matnyttiga föreläsningar.

Idag lördag är det bruna bönans dag i Kastlösa.

I sommar har också hemsidan smakerpaoland.se lanserats och tanken med den sidan är bland annat att att det ska bli lätt att hitta rätt bland öländska restauranger och mathantverkare.

Det är viktigt att de som är innovativa och utvecklar maten med öländska råvaror också får chansen att visa upp sina produkter. De är stolta över sitt kulinariska arv och vill förädla och vidareutveckla det.

Vi konsumenter kan ta vårt ansvar genom välja lokalt när chansen finns.

I dessa miljömedvetna tider kan det inte annat än att bli rätt att satsa på det som är närodlat. Matupplevelsen förhöjs genast några snäpp om man vet matens ursprung och kanske får veta mer om odlaren och dennes historia.

Detta är naturligtvis inget unikt för Öland. Men precis som i alla andra svenska regioner gäller det att vi lyfter fram det som besökaren endast kan få här. Det är en reseanledning i sig. Många restauranger blir allt mer noga med att poängtera råvarornas ursprung och det är absolut lovvärt.

Det goda Öland är dessutom en reseanledning som inte direkt hänger samman med väderleken. Även om det regnar och blåser kan en maträtt med lokala råvaror sprida solsken runt matbordet.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons