Annons

Juniorlagen som försvann

Ledare • Publicerad 4 juni 2013

Margaretha Lööf Johanson valdes i söndags till ny gruppledare för Södra Ölands Socialdemokrater.

Det blev ganska naturligt att välja den 69-årige s-veteranen, efter först Mikael Granstedts och sedan Malin Hedbergs avhopp.

Annons

Listan över tänkbara kandidater var inte särskilt lång. Möjligtvis väntas det bara på att Anna Hedh ska flytta hem från Bryssel, men när blir det?

Jerker Nilsson från Mörbylånga nämndes som en tänkbar arvtagare för några år sedan, men i likhet med Granstedt och Hedberg så kastade även Nilsson in handduken eftersom poltiken tog för mycket tid.

Det är en oroväckande utveckling. Det är för få unga och de få som brunnit har bränt ut sig för tidigt.

En snabb kik på kommunfullmäktigelistan och det går att konstatera att det inte direkt vimlar av yngre partiledarkandidater i något av partierna i Mörbylånga kommun.

Var tog de politiska ungdomsförbunden vägen på Öland? Tidigare var det rekryteringsbasen för våra fullmäktigegrupper.

Ett tips är att våra etablerade kommungrupper stöttar upp sina ”juniorlag”.

Allt som oftast tycks det som om ungdomsförbunden får klara sig helt själva. Det flaxar till emellanåt med yngre personer som har brinnande politiskt engagemang, men känslan är att alltför mycket sedan läggs på den personens axlar.

Det är han eller hon som ska fixa fler medlemmar, ordna med lokaler och sköta medlemslistor. Någonstans förstår man om talangerna tröttnar innan de ens hunnit börja.

Därmed slår partierna undan benen på sig själva. Det blir inga talanger kvar som kan företräda partierna på sikt.

Tänk om idrottsrörelsen skulle fungera på samma sätt? Otänkbart!

Annons

Det är en självklarhet att det finns idrottssledare som servar de unga idrottarna. Viktigast är att lära och utveckla de unga, men det handlar i ärlighetens namn lika mycket om att fixa med träningstider, ordna med ekonomi och körscheman.

Detta medan ungdomsidrottarna i möjligast mån ska kunna ägna sig åt sitt idrottande. Det ska vara kul med idrott, är ledorden. På så sätt får man idrottarna att stanna inom idrottsfamiljen

Hur är det med politiken?

Handen på hjärtat alla etablerade lokalpolitiker, finns det kanske något att utveckla när det gäller rekryteringen av unga människor?

Det är i varje fall vad jag tror.

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons