Annons

Johan rivstartar

Ledare • Publicerad 24 april 2006

Ölandsfödde Johan Persson, nytt kommunalråd (s) i Kalmar efter Kjell Henriksson, skiftet skedde första april, rivstartar på sin post. Redan efter 21 dagar låter han meddela att Kalmar kommun tar över Kalmar flygplats från Luftfartsverket, som varit en mer sömngångaraktig än aktiv ägare till flygplatsen. Beslutet hälsas med tillfredställelse av alla, från höger till vänster inklusive näringslivet, och vittnar om en politisk beslutskraft, som är imponerande och som ger gott hopp inför framtiden.

På papperet ser kommunen ut att göra en god affär, stora markområden, byggnader, en påse pengar etc följer med i affären för kommunen, men på en så viktig sak som en flygplats är det inte stundens intryck som gäller - en flygplats är en investering som måste ses på mycket lång sikt - 20 år, 50 år.

Annons

Och uppgiften att förvandla Kalmar flygplats till ett kommunikationsnav i regionen faller inte enbart på Kalmar kommun utan är en uppgift för oss alla i sydöstra Sverige; därför bör naturligtvis regionens näringsliv, landstinget, regionförbundet och de berörda kommunerna i länet tillsammans forma det nya flygplatsbolaget och tillsätta en professionell marknadsförare, som kan locka Ryanair till oss - flygets IKEA, om ni vill. Se vad Ryanair betytt för Skavsta.

Lublin

Trots uppnådd hög ålder, då andra börjar tänka på att dra sig tillbaka, meddelar missnöjespolitikern Lublin att han startar på nytt. Den gångna mandatperioden har han vanskött sitt uppdrag fullständigt, han söker dock utan skam och ånger ölänningarnas förtroende för ytterligare en omgång i samma anda och stil. Nu är nog tålamodet slut med denna Gossen Ruda, förlåt Gubben Ruda skall det vara.

Linné-citat

Vackra rader av Linné. Det är den 21 juni, avfärd från Öland till Gotland:

----------------

”Seglen hissades kl 9 om aftonen, sedan vi väntat allenast ett par timmar på fördelaktig vind; ett sydvästväder förde vårt fartyg från det land, som tillika med solen försvann ut ur ögonen, dem sömnen intog.”

----------------

Insänt av Carl Tydén, Munketorp, sommarölänning sedan 1943.

------------------

Vill du bidra till samlingen av Linné-citat mejla till kurt.lundgren@olandsbladet.se eller skriv till Ölandsbladet, 387 000 Borgholm. ”Linné-märk”.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons