Annons

Jas-knas i svenskt försvar

Ledare • Publicerad 28 april 2006

Det är inte många gånger man har anledning att hålla med Peter Eriksson i miljöpartiet, men när han karaktäriserar skrotningen av 70 nybyggda Jas-plan till ett sammanlagt värde av 20 miljarder kronor som en fulländad skandal och det värsta kapitalslöseriet i svensk historia har han naturligtvis helt rätt. Detta är ju ett riktigt Jas-knas.

Skrotningsförslaget visar på ett totalt haveri för svensk försvarspolitik, men ansvaret bör läggas där det hör hemma, hos politikerna. Socialdemokraterna med underordningspartier har det största ansvaret, men även de borgerliga partierna har medverkat till den kompletta försvarsröran eftersom inte heller borgerligheten har en försvarspolitik. Militären och officerskåren verkar helt lamslagen, skräckslagen och knäckt inför det som sker; från den kommer inte minsta pip i protest.

Annons

Allt som Sverige i dag kan mobilisera i ett akut krisläge är 4 000 man; vi håller också på att skapa en Nordic Battle Group efter begäran från EU, men den skall sättas in inte i Sverige, utan på platser ”inom en radie med 600 mil från Bryssel” - styrkan skall fånga internationella krigsförbrytare i avlägsna länder i konflikter som vi inte har med att göra.

Något kustförsvar har vi inte, marinen är reducerad till en nullitet, luftvärnsregementen skrotade eller sända till Baltikum, mobförråden utsålda och värnplikten i praktiken avskaffad. Vi är helt försvarsavlövade, blottställda i en farlig värld.

Man kommer att tänka på det kinesiska ordspråket som säger att ”ett land har alltid en armé, sin egen eller någon annans...

Citat:

-----------------

”Sveriges största muslimska samfund kräver särskilda lagar för muslimer. Sveriges Muslimska Förbund med ca 70.000 medlemmar vill bl.a. att skilsmässor bland muslimer ska godkännas av en imam.

Än gäller kravet bara muslimer. Men eftersom det i islam finns inbyggd en attityd om att muslimer är bättre människor än andra - ungefär som nazisterna ansåg ariska människor vara övermänniskor - är nästa naturliga steg att sharialagarna ska överordnas svensk lag på alla områden och för alla medborgare i Sverige.”

----------------

Dick Erixon på bloggen www.erixon.com

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons