Annons

Jämlikt bara munväder

Ledare • Publicerad 30 maj 2008

Den avslutade vårdstrejken visar att politikernas tal om jämlika kvinnolöner bara är munväder, tal ut i tomma intet, meningslöst politikerbabbel. Under den pågående vårdkonflikten när 10 000 sjuksköterskor var ute i strejk var det inte en enda politiker frånsett vänsterpartiet som kunde uttala ett enda ord av stöd för de strejkande kvinnorna.

Detta var ändå en strejk som i högsta grad är politisk eftersom motparten, Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, enbart består av politiker. På ena sidan landets allt sjuksköterskor, på den andra landets mäktigaste politiker. De hade inte ett uns av förståelse för kvinnornas krav utan efter sex veckors konflikt var det enda de släppte till en halv ynka procent; allt förblev egentligen på samma nivå som innan konflikten.

Annons

Det är förståeligt om sjuksystrarna är upprörda och hotar att lämna facket, men det är fel väg, spara vreden till politikerna, det var dessa som svek er.

Strejken visar också att i en arbetsmarknadssituation där det råder ett offentligt monopol, som inom landstinget, är strejker endast symboliska.

Till detta bör läggas att Sverige numera är ett låglöneland och att påståendet att vi är rikast i världen endast är politikerskryt, vi är ett låglöneland. Den genomsnittliga månadslönen på Öland är ca 21 200 kr, en biblioteksassisten tjänar 18 400 kr i månaden, en barnskötare omkring 17 000 kr per månad etc etc. Vi borde egentligen alla gå i strejk. Om ni vill förfäras över Sveriges låga löner, gå in på www.scb.se och lägg där in ordet medellön så får ni upp skakande statistik.

Ett grattis

Ett grattis säger Ölandsbladet i dag till Anders Nilson, avgående intendent på Himmelsberga, som får utmärkelsen Årets Ölänning. Det är han väl värd efter uppbyggandet av det fina konstmuseet och efter många fantastiska utställningar. Vad som kommer att bli en bestående kulturgärning är alla de mycket vackra böcker som Anders skrivit i anslutning till utställningarna.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons