Annons

Ingen idékris precis

Ledare • Publicerad 13 maj 2009

Så länge folk sluter upp i en strid ström och samlas för gemensamma krafttag är det synd att använda ordet kris. Om mötet gapar tomt på frivilliga krafter, om ingen dyker upp när Monica Gutenberg, på Hälluddens camping, ropar. Då är det riktig kris.

Men någon sådan Byxelkrokskris är i alla fall inte i sikte.

Annons

Det var en rejäl skara människor som njöt i försommarvärmen på en veranda för att diskutera tillväxt i bekanta termer som gäller för små samhällen i en glesbygd. Tidningarna var där för att bevaka tillställningen och Kalmarradions journalist Hasse Carlsson fick tillfälle att prova om det fanns täckning för trådlöst bredband när han skulle sända sitt inslag i Radio Kalmar.

Glesbygd i all ära men det är en del som fattas befolkningen, bensinstationer, bankomat och kassaservice, polisnärvaro och bank för att nämna några exempel. Fast vad kan begäras? Kalmar saknar det Stockholm har, Borgholm saknar det Kalmar har och Byxelkrok kommer väl för alltid att betraktas som glesbygd. Det är en del i tjusningen. Frågan är om det finns statliga pengar, EU-medel eller andra typer av bidrag att hämta hem för att bidra till ökad service på orten?

Det är en vidunderlig känsla att komma upp till Ölands norra udde. Här finns en skärpa i naturen som är speciell, hav möter land, som upplagt för dramatik. Åskmolnen tornade upp sig och snart kom det ett för naturen välbehövligt hällregn.

Rädslan för att känna sig övergiven om man blir sjuk så långt bort från närmaste lasarett kan vara besvärande. Ja, så är det när det är mer än tio mil till Kalmar. Fast fördelarna är i majoritet. Och så finns ju räddningstjänsten med sina bårar och defillibratorer i bilarna som kan transportera en sjuk människa i nöd för att möta upp en ambulans på vägen.

Tillväxtmöte för glesbygd i kris var dagens rubrik. Med facit i hand kunde den lika gärna ha varit: Välbesökt möte för glesbygd i rättan tid.

Mycket kan bli bättre men mycket är redan bra. Tillsammans och med gemensamma krafter och med alla positiva idéer som kom fram under mötet skapas utveckling och framåtanda. Öborna i norr har alla förutsättningar att lyckas.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons