Annons

Ibland måste tjänstemän tycka politiker är dumma

Ledare • Publicerad 24 februari 2014

Ibland undrar jag om inte Ann Willsund, chefen för Mörbylångas mjuka sektor i Mörbylånga kommun, går in i ett rum, stänger dörren efter sig och skriker högt:

”MÅTTE DJÄVULEN TA ALLA DÅRAR TILL POLITIKER!”

Annons

Jag är ute på demokratiska tassemarker. Hela vårt demokratiska system bygger på att vi väljare ska rösta fram politiker som i sin tur ska leda tjänstemännen.

Det där är en grundpelare i Sverige, vilket gör att vi minskar risken för maktmissbruk och korruption.

Men i bland undrar jag om inte Ann Willsund och andra tjänstemän dunkar huvudet i väggen när ingen ser. För det ska fan vara tjänsteman och följa beslut när politikerna inte ens vet vad de beslutat om!

Turerna kring Färjestadens skola är en sådan härva att det inte går att reda ut i vilken del av nystanet det möjligtvis kan finnas en början och ett slut. Beslut fattas och tas tillbaka, elever och kanslipersonal flyttas härsan och tvärsan, kapprum blir till skolsalar och vad händer egentligen med alla friskolor?

Färjestadens låg- och mellanstadieskola är Ölands i särklass största arbetsplats, om vi får lov att räkna eleverna. Skolan hade för den delen stått sig rätt bra i konkurrensen även om vi bara hade räknat personal.

Till sist kom beslutet i fullmäktige om att bygga en ny kommunal skola till i Färjestaden. Jag reagerade redan då på beslutet, om politikerna verkligen begripit var de röstat. Fullmäktige röstade för en ny f-6 skola, alltså inte en skola till gagn för ortens f-6-skolverksamhet.

Den bokstavstrogne viker då aldrig från den linjen. Nya skolan ska innehålla alla klasser från förskola upp till årskurs sex, punkt slut. En etta, en tvåa och så vidare.

Det är alltså skit samma att föräldrar, pedagoger och utredande tjänstemän är så överens man kan vara om fördelarna med att placera ortens femte- och sjätteklassare på en skola och förskola upp till årskurs fyra på den andra.

Klassrum och skolgård specialanpassade för rätt ålder, lärare och elever som slipper fara fram och tillbaka mellan skolorna. Möjligheter till gemensamma idrotts- och kulturaktiviteter i direkt anslutning till skoltid. Klasser som slipper splittras upp och ingen så kallad A- eller B-skola beroende på om du bor i villa eller lägenhet.

Kort sagt, en logisk människa ser fördelarna med det förslag som nu Mörbylångas mjuka sektor med Ann Willsund lagt fram, att femte- och sjätteklassarna bildar en ny 150-eleversskola vid Färjehallen.

Annons

Enligt kommunalrådet Henrik Yngvesson, själv med barn som berörs av nya skolan, är beslutet taget enligt rätt delegationsbeslut.

Av motsatt åsikt är de bokstavstrogna politikerna, vilka följer den från början felaktigt formulerade rubriken att det är en f- till 6-skola som ska byggas. Några ser nog också bara en möjlighet att jävlas för att kanske ge friskolorna en ny chans att komma in i matchen.

Men kvar står en mycket stor grupp barn och föräldrar som med rätta ställer frågan - vad sysslar ni med?

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons