Annons

Hur kan en byråkratisk formalitet vara viktigare än livet för människor och djur?

Här ligger djur och dör på Alvaret, lantbrukare tvingas köpa dyrt vatten från fastlandet och vi skattebetalare finansierar avsaltningsverk på Öland för sammanlagt närmare en halv miljard kronor. Då visar länsstyrelsen ”fingertoppskänsla” genom att stoppa Mörbylånga kommuns förträffliga vattensparande lösning i Tveta för en liten byråkratisk formalitet…
Publicerad 24 januari 2019
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Det är lätt att förstå varför förre landshövdingen Stefan Carlsson gjorde sig ovän och besvärlig med de strikta paragrafryttarna på länsstyrelsen. Långt ifrån alla är det, med det finns några som är synnerligen strikta i sina bedömningar. Det tycks viktigare att följa en lag än att se de omständigheter verkligheten ger.

Det är också lika lätt att förstå varför Stefan Carlsson blev så populär bland ölänningarna, inte minst lantbrukarna, när han gav spikraka order om att följa förnuftet och se möjligheter i lagar än att använda dem som motmedel.

Annons

Den som inte lyft blicken från sitt skrivbord har kanske inte uppfattat att vi från 2015 och allra särskilt under 2017 och 2018 haft vad man kallar en force majeure på Öland?

Vid force majeure så måste man lyfta blicken, till och med tulla på det strikta.

Nu tvingas Mörbylånga kommun riva en perfekt uppdämning i anslutning till den viktiga vattenreservoaren i Tveta. Detta för att länsstyrelsen inte fått in en skriftlig ansökan från Mörbylånga kommun i rätt tid, alltså innan arbetet påbörjades.

Du och jag hade säkert kunnat resonera oss fram till att, ”okej, här har vi missat att fylla i en blankett, men vi löser det i efterhand”. Det kan ju nämligen tyckas att det är en rätt så viktig uppgift att även ölänningar och ölänningarnas djur får vatten att dricka.

Force majeure är ett begrepp som tillämpas inom avtalsrätten vid exempelvis naturkatastrofer såsom översvämningar och orkaner. Det torde också innefatta extrem torka.

Länsstyrelsen skulle kunna konstatera att Mörbylånga kommun gjort allt som stått i deras makt för sina samhällsmedborgare och deras djur. Det förträffliga vattenarbetet i Tveta har bokstavligt talat bidragit till att rädda liv.

”Uppföranden av dämmena är tillståndspliktiga”, vidhåller dock länsstyrelsen.

När länsstyrelsen nu tagit livräddningen vidare till Mark- och miljödomstolen så tvingas Mörbylånga kommun därför att riva bort fördämningarna inom fyra månader.

Sedan är det enligt länsstyrelsen okej för kommunen att söka tillstånd för att föra upp fördämningarna igen.

Rent ut sagt, hur jävla dumt är inte det?

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons