Annons

Hoppas anbudsvinnare håller vad de lovat

Ledare • Publicerad 24 februari 2014

Det går knappast att säga att de kommunala upphandlingarna på Öland gynnat de öländska företagen.

Och enligt lag så ska ju heller inte öländska företagen få någon slags gräddfil. Det är en tuff värld.

Annons

En kommunal upphandling är just nu något av de mest fyrkantiga man kan tänka sig.

Mörbylånga Taxi förlorade färdtjänstkontraktet i Mörbylånga kommun genom Kalmar Länstrafik AB. Top Cabino kunde lägga sig lite billigare och 15 mister jobbet på Mörbylånga Taxi.

Bergkvarabuss lyckades lägga sig fyra öre billigare än Tomas Buss och vann därmed tre skolskjutsturer i Borgholms kommun.

Det är möjligt att både Top Cabino och Bergkvarabuss tittat på tidigare upphandlingar, vilka är offentliga handlingar, och sedan lagt bud som medvetet är snäppet lägre än Ölandsföretagarna. Så skulle jag själv ha gjort och förmodligen många andra vana upphandlare också.

Det är således inte Top Cabino eller Bergkvarabuss som för den saken ska hängas i närmaste lyktstolpe.

Kommunerna och de som företräder kommunerna i upphandlingsfrågor måste bli bättre på att ställa skarpare så kallade skall-krav inför anbudsförfarande.

Kan det vara rimligt att ett företag som drar hem miljonorder på kommunens färdtjänstresor också förbinder sig att ha en vanlig taxi placerad dygnet runt i exempelvis Mörbylånga? Att det ena möjligtvis kan hänga ihop med det andra?

Går det att ställa miljökrav på skolbussar, att de inte ska köras från Kalmar som bas?

Det är möjligt att det inte går. Men lagen om upphandling är inte helt glasklar.

Jag har själv läst anbudsförfrågan som Borgholms kommun gick ut för med skolskjutsarna. Där finns väldigt många skall-krav som måste uppfyllas av bussentreprenörerna.

Annons

Men det står att fordonen skall vara rena och vem avgör vad som är acceptabelt och inte?

Eleverna skall känna extra trygghet. Hur graderas trygghet?

Men det står till exempel ingenting om att chauffören skall kunna kommunicera med eleverna. Öländska barn borde kunna förstå småländska, men om chauffören är inhyrd från övriga Europa?

Och hur följs upphandlingsvinnarna upp? I Mörbylånga kommun har en företagare som vunnit en större kommunal upphandling fått kritik för att inte följa kollektivavtal, vilket var en förutsättning i anbudsförfarandet.

Från Mörbylånga kommuns sida har man sagt sig titta på ärendet, men resultatet av ”tittandet” har i alla fall inte offentliggjorts.

För en absolut självklarhet måste ju vara att anbudsvinnarna åtminstone håller vad de lovat.

 

 

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons