Annons

Heidelbergkoncernen skiter i att de kan göra världen så mycket bättre!

Cementa skulle redan idag kunna tillverka cement helt utan koldioxidutsläpp. När fabriken i Degerhamn slås igen försenas miljöutvecklingen i byggbranschen med tre år. Om detta måste världen få veta!
Publicerad 28 februari 2019
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Den multinationella koncernen Heidelberg skiter i miljön. Ja, det är inte den officiella versionen. Men ärligt talat, det är så det är.

Jag blir så arg att jag fullständigt kokar, och det borde varje människa som vill rädda jorden bli.

Annons

I morgon fredag har arbetarna på Cementafabriken i Degerhamn kallat till presskonferens. Det borde vara en presskonferens till vilken varenda nyhetsmedia i Europa vallfärdar. Egentligen ska det inte finnas ett enda parti eller en enda miljöorganisation värd namnet som inte är på plats vid Folkets hus klockan 10.00, fredag förmiddag.

Låt oss vara ärliga. Den gamla Cementafabriken i Degerhamn har varit ett miljömonster. Cementa är den överlägset största producenten av koldioxid i Kalmar län. Den nuvarande processen kräver koldioxidutsläpp.

Redan i morgon skulle Degerhamnsfabriken kunna tillverka en ny sorts cement, med noll procent koldioxid som restprodukt. Bara i Sverige skulle den nya cementens totala utsläpp kunna minskas med motsvarande årsutsläpp från 500 000 personbilar!

De liggande gamla ugnarna i Degerhamn är en bra förutsättning för tillverkningen och ”det gamla” borde märkligt nog vara räddningen för Degerhamnsfabriken.

Dagens cement kräver ett drygt 80 procentigt tillskott av kalksten. Morgondagens cement behöver betydligt mindre halt kalksten. Hur lite är hemligt, men det talas om mindre än tio procent kalksten. Det gör att brytningen av kalksten inte alls blir lika omfattande.

Vinnare blir du, jag och våra barn, samt inte helt oviktigt - planeten jorden.

Men herregud, varför vill inte Heidelbergkoncernen rädda världen?

I grunden handlar det om närmast monopolställning på cementtillverkning.

Heidelbergkoncernens större och modernare fabriksanläggningar med så kallade stående ugnar kan inte tillverka den miljövänliga cementen. I alla fall inte än på ett par år, koncernens miljöutveckling flyttas nu till Tyskland.

Miljövänligt är något som efterfrågas i allt större utsträckning. Försäljning av morgondagens miljöcement från lilla Degerhamnsfabriken skulle kunna bli en slags konkurrent för Heidelbergskoncernens större fabriksanläggningar. Hellre att producera massor med ”vanlig”, koldioxidmaxad, cement - money talks!

Annons

Är miljöcementen lika bra? Nej, miljöcementen har vissa begränsningar med vad den kan användas till, men kan användas till mycket.

Är miljöcementen lika billig? Nej, men miljöcementen torkar snabbare, vilket både sparar tid och pengar för byggföretagen.

Det här är fakta som fotfolket vid Cementafabriken i Degerhamn kommer att berätta omkring vid fredagens presskonferens. För detta må alla veta om.

Världen skulle kunna bli mycket bättre. Om bara en koncern lyfte blicken...

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons