Annons

Frånvaro i rutan

Ledare • Publicerad 10 oktober 2011

The Juholt Saga accelererar vidare med nya kapitel. Nu har åklagarmyndigheten meddelat att man inlett en förundersökning om misstänkt bedrägeribrott.

Ärendet är inlämnat till riksenheten för polismål som även handlägger misstänkta brott av riksdagsledamöter.

Annons

Juholts hyresfusk är visserligen moraliskt förkastligt, med vi tvivlar på att det kan bli rättssak av det hela. Skulle det mot all förmodan bli det. Ja, då är Håkan Juholt förmodligen rökt. Just nu har partiet garanterat ingen lust att värka fram en ny ledare.

När det gäller just ledaregenskaper så verkar det annars vara en bristvara inom det  socialdemokratiska ledarskiktet för ögonblicket.

Hur kan man annars förklara det märkliga beslutet att lämna walk-over till en debatt i Svt på bästa sändningstid?

Det parti man sagt sig vilja fösa undan från arenan och offentlighetens ljus, SD, fick i och med S och V:s avhopp plötsligt megastatus.

”Vi ska ta debatten med Åkesson” ha det tidigare låtit. Men plötsligt vågar man inte. Åtminstone kan det uppfattas så.

Att tjafsa om placering i en tv-studio är rent fnoskigt. I riksdagen sitter man sida vid sida och använder samma talarpulpet som Sverigedemokraterna. Ska S bojkotta riskdagen också?

Mörbylångas märkliga bilaffärer

Alla kommuner har sina pinsamma minnesmärken som ansvariga gärna ser att vi glömmer så snart som möjligt. Kalmar vill säkert ogärna glänsa med Fanerdun eller Salve med flera generande förargligheter.

Mörbylånga kommun har sina konstiga bilaffärer.

Förra gången det begav sig misstänktes tre tjänstemän för att otillbörligt ha tillskansat sig förmåner, som det så vackert heter, i samband med kommunens upphandling av bilar till hemtjänst och andra verksamheter.

Annons

Det blev nu varken räfst eller rättarting – förutom en synnerligen stark revisionsrapport där revisorn bland annat såg sig föranlåten att påpeka:

”Det var det värsta jag varit med om.”

Och nu har kommunen åkt dit igen. Förvaltningsrätten ger Mörbylånga bakläxa och ber de sakkunniga (finns det några sådana?) att lära sig skillnaden mellan leasing och hyr-bil.

Mörbylånga kommuns bilhistorier skulle kunna vara ganska lustiga om det inte vore för det att det rör sig om ofantligt stora insatser från skattebetalarnas sida. Det senaste bil-debaclet hamnar i häradet kring 20 miljoner kronor.

Att slarva runt med så mycket pengar i lite ’skjut-från-höften-upphandling’ är inte acceptabelt...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons