Annons

Försvarsskandalen

Ledare • Publicerad 6 oktober 2006

TV4:s Kalla Fakta har i två programomgångar berättat om den svenske generalen Tony Stigsson, ÖB Håkan Syréns närmaste man, ansvarig för svenska soldater om det skulle bli krig.

Stigsson är en general med många strängar på sin lyra: han har systematiskt misshandlat sin fru, ägnat sig åt sådana sexuella lekar som inte ens kan omnämnas i en anständig tidning, och han har spritt hemliga försvarshandlingar omkring sig, handlingar som kunnat riskera svenska soldaters liv om de kommit i orätta händer. Och ingen vet om detta skett.

Annons

Något värre har inte drabbat den svenska försvarsmakten sedan spionen Wennerström. Ingen känner i dag den fulla omfattningen av den skada som Stigsson kan ha åstadkommit.

Den politiska nivåns passivitet inför generalskandalen är oroande. Wennerström, som dock var en konventionell spion om än ytterst föraktlig, utreddes i två kommissioner, en juristkommission och en parlamentarisk kommission.

Tillsättandet av en Stigsson-kommission måste vara den första uppgiften för den nye försvarsministern; saken måste utredas i botten; försvarsledningen ommöbleras.

Surt sarävenGöran Persson är en mycket dålig förlorare. Han har ännu inte gratulerat Alliansen och Reinfeldt till valsegern. Efter riksdagens öppnande gnölade Persson än mer och kunde inte ta sig samman till ett ”grattis”. Det första en amerikansk president gör efter det att han förlorat ett val är att ringa till sin motståndare. Den besegrade tackar för en god men hård match, erkänner sig besegrad och gratulerar till segern. Detta är i USA alltid den formella starten på det nya presidentskapet och avskedstagandet av det gamla. Så går det till bland gentlemän.

Rivstart

Ja, nog var regeringsförklaringen en rejält rivstart. Två positiva saker ur ett jätteprogram för ett reformerat Sverige kan nämnas: Friåret avskaffas och det skall satsas på jobb och inte ökad ledighet, företagaransvaret vid anställdas sjukdom återgår till det gamla.

Och vilket lyft med Carl Bildt som utrikesminister, jämför till exempel med Laila Freivalds och välj sedan själva vem ni vill ha.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons