Annons

Folkets regering

Ledare • Publicerad 9 oktober 2006

Det är ganska fantastiskt att höra Göran Persson anklaga den nuvarande regeringen för att vara en enpartiregering.

Han, och andra socialdemokratiska statsministrar före honom, har lett inte bara enpartiregeringar utan också minoritetsregeringar i decennier. Det har varit verkliga enpartiregeringar; blott under hot har socialdemokraterna accepterat att dela makten med andra.

Annons

Vad vi nu ser är istället en majoritetsregering bestående av fyra partier med centerledaren Maud Olofsson som vice statsminister; att det senare aldrig nämns är obegripligt. Kanske har det att göra med att hon är kvinna.

Den näst viktigaste posten i regeringen tillhör sålunda centern; Maud är dessutom näringsminister med ansvar för de frågor som Alliansen gick till val på.

Så kom då valet och vi fick ett valresultat där moderaterna blev dubbelt så stora som de tre andra Allianspartierna tillsammans.

Detta sensationella (en del säger beklagansvärda) valresultat avspeglar sig rent matematiskt i hur regeringen satts samman med en stor tyngd för moderaterna, naturligtvis.

En regering som baseras på valresultatet kan ju per definition aldrig vara en enpartiregering.

För första gången på länge har vi nu en majoritetsregering, som är en direkt reflektion av folkets vilja, vilket gör att vi kan beteckna denna regering som folkets regering, den första på mycket länge.

Tok meda-bomber

Ni minns Peter Sellers galna gestalt i denna film? Nu finns han på riktigt fast ännu värre: Kim Jong Il i Nordkorea med atombomber. Om Monty Python-gänget skulle skriva en svart fars om nutidens nukleära hot är det osannolikt att de skulle kunna fantisera ihop en sådan absurd figur som lille Kim - liten som enna tesked, kulmage, klädd i en sorts grön pyjamas, jättebrillor, platådojor, permanentat och uppfluffat hår, stor konjakskonsument och pizzagourmet, diktator och nu innehavare av atombomber.

Det sägs att i det svältande Nordkorea är Kim den ende av 24 miljoner invånare med kulmage och övervikt; folket får hålla till godo med gräs, rötter eller som bäst 240 gram ris om dagen.

(Fotnot: Pizzagourmet? Ja, Kim lät en gång flyga in Italiens bäste pizzabagare. Om detta har bagaren/kocken skrivit en bok)

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons