Annons

Flunsapaniken

Ledare • Publicerad 3 mars 2006

Det verkar som om den handlinsgförlamning som präglade hela statsförvaltningen under tsunamikatastrofen skall kompenseras med en enorm myndighetsaktivitet i förhållande till fågelinfluensan; vad som då brast skall helas nu.

På TV visas hur stora områden runt kärnkraftverket i Oskarshamn spärrats av, polisbilar med blinkande blåljus står strategiskt utplacerade, militärer i färgglada västar (sådana som dagisbarn har) går omkring och ser dödligt allvarliga ut, veterinärer uppvisar de rymddräkter de tar på sig innan de går ut i det kontaminerade området, det finns kristelefoner och krisgrupper samt en hel mängd journalister som flämtande berättar om den senast upphittade fågellorten - en kattägare ringer i panik och frågar om Misse kan gå ut; och i alla hem med med burfåglar börjar man titta snett på den tidigare så avhållne familjemedlemmen.Och, kan man någonsin bada igen i Kalmarsund?

Annons

Vad är det som har hänt? Är det fågelmisslier med virus som attackerar? Är det ett scenario värre än Hitchcoks som är under upprullning?

Vi som bor på Öland och längs Kalmarsund vet att om en vecka eller två börjar flyttfågelsträcken. Himlen kan förmörkas av ejdrar, det är tiotusentals som passerar på en enda dag. Under resan norrut slår sig ejderflockarna ner i råkar och vilar, där samlas då havsörn, kungsörn, ormvråk och glador för att få sig ett skrovmål på uttröttade eller sjuka fåglar.

Detta är naturens obevekliga rörelser över enorma ytor som varken militär eller polis kan kontrollera, än mindre isolera.

Vi bör naturligtvis hålla flunsaepidemin, H5N1, under bevakning, men kanske skruva ner volymen en aning.

Sist en reflektion om den vaccinfabrik för framställning av flunsamedicin som planeras i Kalmar och där staten är inblandad.

Eftersom vi har ett av världens ledande läkemedelsföretag inom landet, AstraZeneca, kanske vi borde fråga där först innan staten börjar bygga eget. För det är väl ingen som tror att AstraZeneca skulle missa tillfället att tjäna en slant i den händelse hela världen skulle behöva vaccinera sig.

Hur många har då avlidit i fågelflunsan? Svaret är 97 personer, ungefär lika många som omkommer i trafiken i Frankrike när semestern startar i augusti.

I Sverige begår ungefär 100 personer i månaden självmord.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons