Annons

Flugor överallt på Öland

Ledare • Publicerad 1 juli 2008

 

Den som flyttar till Öland och köper sig en fastighet i en Ölandsby måste räkna med ett par saker:

Annons

• Tidigt på morgnarna börjar traktorerna rulla, mjölkmaskinerna drar igång för bönder är ett släkte som vaknar tidigt eftersom de måste ut till djuren.

• Är det fint väder och höet/skörden måste tas om hand kan det pågå till framåt sent på kvällen för det gäller att utnyttja det rätta skördetillfället.

• I en Ölandsby snickras och byggs det nästan dagligen, nytt kommer upp, gammalt rivs.

• Är det en by med fram-åtanda och med driftiga bönder byggs det nya svinstall, och ladugårdar, gödselbrunnar anläggs och det vibrerar av investeringslusta - då är det en glädje att leva både som bonde och granne för det innebär att landsbygden inte är döende utan utvecklas.

• I all denna verksamhet finns massor av djur, vilket innebär att det också finns flugor. Det kan vara en nackdel, det medges, men man måste leva med dem och ha nät i fönstren. Tre fjärdedelar av året är ändå flugfritt. De många flugorna kompenseras å andra sidan av att det inte finns så mycket mygg på Öland, vilket är en välsignelse jämfört med Småland.

• Accepterar du villkoren i en Ölandsby och är lite vänlig själv har du lätt att få  hjälp med det mesta av händiga bönder.

Är det inte nästan helt obegripligt att någon kan flytta in i en Ölandsby och sedan kräva att där skall vara flugfritt, att driva saken till länsrätten genom överklagande, vilket Ölandsbladet berättade om häromdagen. Dessbättre förklarade länsrätten att den som lever i en Ölandsby måste räkna med att dela tillvaron med en del flugor - sådant är livet.

KD-bensin

Kristdemokraterna gick till val på att sänka bensinpriset, nu vill KD göra den ännu dyrare. KD gick till val på att avskaffa fastighetsskatten. Den finns kvar. KD - KontraDemokraterna.

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons