Annons

Firande och gas

Ledare • Publicerad 5 maj 2011

I flera år har det spekulerats om utifall Victoriadagen kommer att finnas kvar. Först var det i samband med kronprinsessans 30-årsdag, sedan i samband med att själva Victoriadagen firade 30-årsjubileum.

Men Victoriadagen består och det ska den öländska turistnäringen vara tacksam för.

Annons

Som reklampelare för Öland står Victoriadagen i en klass för sig. Den mediarapportering som dagen genererar, i Sverige och utomlands, går knappast att räkna i pengar.

Kronprinsessan Victorias födelsedag kommer ju att firas officiellt i alla hennes dagar och så länge hon vill fira den på Öland, tillsammans med besökarna på Solliden och publiken på idrottsplatsen i Borgholm, är det bara att tacka och ta emot.

***

Victoriadagen gasar som sagt på, med bland annat Eric Saade på scen i sommar.

Det är fler som är i gasen.

Ett företag vill borra efter naturgas på Öland.

Naturgas – eller fossilgas som många miljövänner istället vill säga, för att poängtera att gasen är ett fossilt bränsle – är dock inte fullt så naturlig som den låter.

Hur stora koldioxidutsläppen egentligen är råder det olika uppfattningar om.

Men frågan är om naturgas är något för Öland? Vi med vår vindkraft och vår biogas (där inte mycket hänt sedan den av kommunerna beställda förstudien lades fram i februari förra året, men i alla fall...).

De båda Ölandskommunerna var emot den ryska naturgasledningen i Östersjön. De lär väl knappast ha ändrat åsikt nu när förfrågan gäller borrningar på ön.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons