Annons

Fem års väntan

Ledare • Publicerad 30 januari 2009

Den tragiska hotellbranden i Borgholm har nu haft sitt rättsliga efterspel vid Kalmar tingsrätt där hotellägaren stått åtalad. Rättegången har pågått i tre dagar denna vecka inför ett stort uppbåd av press och åhörare.

Att en brand som leder till att två personer omkommer utreds noga, att det följer en omfattande teknisk undersökning och att rättsväsendet måste ha tid på sig för rättvisa beslut är självklart, men att det skall behöva ta fem år innan saken kan bringas inför domstolen är en exempellös rättsskandal, som JO på eget initiativ bör undersöka.

Annons

En så lång och grym väntan har orsakat onödigt lidande inte bara för den som åtalats utan också för brandoffrens anhöriga. Inom loppet av ett år måste en sådan här sak kunna föras till ett slut så att de berörda kan gå vidare med livet.

Det finns också en rent juridisk fara med en så här lång och utdragen väntan – minnesbilderna hos alla vittnen förbleknar, förskjuts och förvrids.

Skörde

Med den nya konstellation som är redo att driva Skördefesten vidare kan vi nog konstatera att detta pigga och lönsamma evenemang hamnat i trygga händer. Ölandsbladet vill markera framtidstro och optimism genom att med en borgensförbindelse garantera 200 000 kr inledningsvis, och till näringslivet på denna ö säger tidningen: Slut upp kring Skördefesten, ekonomiskt och ideellt. Nystart på Strand den 5 februari.

Missa inte det.

Vårda varumärket Öland.

Unga röstar

Det har framförts krav om att unga som inte har rösträttsåldern inne också skall få rösta om Öland en kommun. Det blir väl knepigt att gå runt vallagen, men ämnet ägnar sig alldeles ypperligt för en allmän omröstning bland Ölands alla ungdomar i skolans regi - kan man tänka sig ett ypperligare ämne i samhällskunskapen än just detta. Först genomförs diskussionerna och argumenten bryts och därefter får alla skolelever rösta i ett val som de arrangerar själva, valförrättare, och röstsammanräknare utses, vallängder upprättas etc - en grundkurs i demokrati.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons