Annons

Europas Förenta Stater

Ledare • Publicerad 28 juni 2007

”För den som intresserar sig för Sveriges ståndpunkt i en av de viktiga frågorna på den europeiska politiska agendan framöver kan bara hänvisas till tidningen Zaman i Turkiet.”

Så skriver utrikesminister Bildt på sin blogg, carlbildt.wordpress com.

Annons

Det skall förmodligen vara ironi, men på vilket sätt har han själv bidragit till en öppen, frisk och spännande debatt om EU och det nya reformfördraget, som den nya konstitutionen kallas?

På intet sätt har han bidragit och inga andra etablerade politiker heller.

Krav på folkomröstning om det nya fördraget har avvisats med förakt, men om Irland kan hålla en folkomröstning, varför kan det inte ske också i Sverige?

Det nya reformfördraget, det får inte kallas konstitution längre, skapar följande:

• en gemensam utrikespolitik under en gemensam utrikesminister kallad Den höge representanten (som om det vore en påve som utsetts).

• en gemensam försvarspolitik syftande till en europeisk försvarsmakt.

• en gemensam valuta - euron.

• gemensamma yttre gränser.

Det sägs i det nya fördraget att ”euron är unionens valuta” - från detta finns inget undantag och det är därför bara en tidsfråga innan euron införs över våra huvuden även i Sverige och i England.

Det som beslutades i Bryssel tidigt på morgonen den 23 juni innebär inrättandet av Europas Förenta Stater med alla de kriterier som en stat har: gemensamma och erkända gränser, en enda valuta, en samlad utrikespolitik vilande på en egen försvarsmakt.

Annons

Inom EU vrids och vänds på orden. För att göra det lite smakligare och lättare att få ner den beska medicinen kommer i fortsättningen alla lagar som beslutas i Bryssel och som skall påtvingas medlemmarna inte att betecknas som lagar utan som ”förordningar och regler”, som vi har att följa.

EU-förordning står alltid över nationell lagstiftning.

Efter detta: Sverige som självständig nation, finns den?

Skatte- dribbel

Det var ett förfärligt dribblande med fastighetsskatten i den nya regeringen. Inledningsvis fanns ett mycket bra vallöfte: Den skulle avskaffas. Gör då det!

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons