Annons

Ett levande Öland året runt

Ledare • Publicerad 25 november 2013

Det finns få saker som är så roliga som att slå ”det går aldrig-maffian” på fingrarna.

Strand Hotell i Borgholm tog i vinter en chansning. Melodifestivalartisterna Timotej kontrakterades för julbordsshower under november och december.

Annons

Olyckskorpar undrade hur det skulle gå ihop sig.

Alldeles utmärkt har det visat sig.

Redan är vinterns alla julbord utsålda på hotellet. Ja, eller några platser till går kanske att vaska fram, det brukar det alltid göra.

Men vi kan redan skriva succé.

Härom veckan var det whiskeyprovning på Hotell Skansen i Färjestaden, vilket också det blev en fullträff.

Det här visar att det faktiskt går att ordna publika evenemang off season på Öland. Ön lever.

Minns när Guntorp Herrgårds dåvarande ägare Ulf Olsson 2003 bjöd in till presskonferens och berättade om sina showpaket med några ur den svenska artisteliten som han tänkte bjuda in till under januari- och februarimånaderna.

Då var det många i ”det går aldrig-maffian” som gick i spinn. Men Ulf Olsson fick rätt. Arrangemangen med stjärnorna gick runt mer än väl.

Strand Hotell och Hotell Skansen fortsätter nu på den inslagna vägen.

Med arrangemangen följer en vinterturism som vi tidigare inte haft på ön. Besökarna kommer lika mycket från fastlandet som från ön.

Annons

Fastlandsbesökarna bokar boenden, de besöker restauranger, handlar i våra butiker och köper lokaltidningen.

Besökarna skapar arbetstillfällen. Skatteintäkterna ökar.

Kort sagt, alla har nytta av lyckade vintersatsningar.

Den tidigare vd:n för Ölands Turist AB, Gustaf Öholm, fick utstå mycket kritik, speciellt under sin sista tid som öländsk turistchef. Men han pratade sig varm och hade idéer kring vinterturism.

I dagens stressade it-samhälle skall nog inte efterfrågan efter lugn och ro underskattas. Öland under vintermånaderna har mycket att erbjuda av den varan. Här finns möjligheter för stressade själar att hela och läka.

Det var något som Gustaf Öholm propagerade för och visst hade han en poäng.

Och det ena behöver inte utesluta det andra. Showpaket och arrangemang för de som önskar det och långsam semester för de som föredrar det.

Viktigast av allt är dock att vi har aktörer som jobbar för ett levande Öland året runt.

Det vinner alla på!

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons