Annons

Ett enat Öland – ett måste

Ledare • Publicerad 5 oktober 2011

Frågan har varit uppe till behandling till tjatigheternas yttersta gränser vid det här laget – regionfrågan.

Vi har tidigare noterat att mycket tyder på att Kalmar län alltmer riktar in sig söderöver mot en region där Skåne förväntas vara den drivande motorn. Landstinget, som är den myndighet som formellt ska ansöka om regionsupphöjelsen, lär av allt att döma förorda det södra alternativet.

Annons

Nu finns det dock krafter i länet som har svårt att tänka sig en sådan lösning. I ganska höga ordalag säger exempelvis Tomas Kronståhl (S) att det enda valet är Östergötland:

”Vi har inget annat val än att ingå i en region med Östergötland, Det kan jag säga med 99,9 procents säkerhet,” säger han i ett uttalande i Kalmar Läns Tidning.

Länet är således inte helt enigt, för att uttrycka det milt.

Men egendomliga splittringstendenser finns även här på Öland. I dessa tider när mycket står på spel – regionfrågan är bara en del i den politiska väven – spretar Öland åt alla håll och kanter. Vi har varit inne på det förut, men det tål att upprepas. Vi anser exempelvis att det är komplett vansinne att ens diskutera en splittring av Ölands Näringslivskontor på de två ö-kommunerna.

Ölands näringslivskontor som nu (när ingen annan vill göra det...) måste lägga till alla klutar för att analysera varför ön drabbats av en nedåtgående trend i en av öns viktigaste näringsgrenar – turismen, måste givetvis stå enat. Allt annat är idioti.

Borgholm och Mörbylånga är visserligen två olika kommuner. Men som bekant ligger de på samma ö. Och turismen är givetvis en gemensam angelägenhet.

***

En märklig, men fullt förståelig nyhet har nått oss i veckan. Sveriges Radios nyhetsredaktion meddelar att det råder stor brist på det ångestdämpande läkemedlet Stesolid i Europa. Det läkemedelsföretag som tillverkar medicinen har svårt att möta efterfrågan.

Undra på det när vi har länder som Grekland, Italien, Portugal, Spanien...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons