Annons

Ett år med Fanerdun

Ledare • Publicerad 24 augusti 2007

Det har nu gått ett år sedan Fanerdun tillsammans med kommunalråden Johan Persson (s) och Göran Häggfors (m) i Kalmar offentliggjorde den kinesiska miljardsatsningen i Snurrom där Chokladfabrikens övergivna lokaler är belägna. Det är en månad kvar till invigningen.

Satsningen och de kommunala initiativen möttes av en jublande entusiasm; det fanns nästan inga gränser. Ölandssonen Johan Persson från Köpingsvik var hjälte. Men sedan dess har åtskilligt med vatten runnit i Gula Floden och vad som nu återstår för Johan Persson att möta är en störtflod av negativ publicitet. Visst det finns åtskilliga frågor, men det märkliga är att i en satsning där hela kommunstyrelsen deltog med enhälligt jubel är det nu bara en enda politiker som skall svara på allt – Johan Persson. Var är de andra, var är Göran Häggfors?

Annons

De svårigheter som möter projektet är, hävdar Ölandsbladet, till en stor del orsakade av språkförbistringen. Det är nästan omöjligt att förstå vad Mr Jingxing Lou, den kinesiske affärsmannen med alla pengarna, menar när hans livliga kinesiska översätts till en stapplande svenska. Efter presskonferenserna går journalisterna ut alldeles groggy, anteckningsblocket är fullklottrade, men vad sade han, egentligen? Obegripligt är det mesta. Språkbarriären gör det vidare praktiskt taget omöjligt att på egen hand företa journalistiska undersökningar utan alla, även kommunen, får lita till andrahandskällor.

Nu kommer till exempel alla nyheter  om Fanerdun från en i Kina stationerad journalist, Ola Wong och han rapporterar endast  om det negativa han kan finna på om företaget. Vilka är hans syften, och hur kollar man honom? Vem är Ola Wong och vem i hela världen kan man lita på?

Det är hur som helst en väldig aktivitet på den kinesiska byggarbetsplatsen i Kalmar så kanske blir det invigning om en dryg månad som tänkt var - och föreställ er att alltihop blir en succé...

DÖDA INTE KATTERNA

Varför Borgholms kommun tvunget skall döda hemlösa katter är obegripligt. Vi bor i ett jordbrukslandskap, det finns kanske bönder som vill ha en katt i ladugården. Djurens vänner är ett annat alternativ. Om dödandet fortsätter lovar Anders Johansson att katten Snuffe från sin katthimmel skall komma och spöka för Borgholms makthavare.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons