Annons

Ett älskat Öland

Ledare • Publicerad 20 maj 2008

Dessbättre är konflikter som den runt Arontorpsängen inte vanliga på Öland – i Arontorp vill en markägare inte ha en massa blomsterälskare springande över sin hage utan försöker till täppa till vandringsleden ut till ängen.

Men sådana här konflikter är inte särskilt vanliga, visserligen gnisslar en och annan bonde tänder när ornitologerna kommer sättande i stora hopar efter någon sällsynt art, men kanske bonden själv till  blir intresserad av vad det är för täkling (liten fågel), som visar sig på hans mark.

Annons

Vi skall väl inte kalla umgänget mellan turisterna och markägarna idylliskt i i alla lägen och avseenden, men det finns en ömsesidig acceptans och en viss stolthet över att de egna markerna kan bjuda på så mycket sevärt. Att Öland tjänar bra med pengar på naturälskarna bidrar förstås till att öka förståelsen.

Dessutom tycks det, och rätta Ölandsbladet om vi har fel, vara så att de flesta som är naturintresserade, det kan vara blommor, fåglar eller insekter, iakttar de regler som gäller för allemansrätten och de tar sig ganska försiktigt fram i markerna.

Vad Arontorpsängen beträffar finns det för övrigt två möjliga tillträden, så problemet kunde minimeras därigenom.

Det bästa med Öland är att man kan se åtskilligt från bilen, man kan bara sakta ner lite och njuta av det som passerar förbi - just nu är dikesrenarna i Bödaskogen fyllda av blommande gullvivor och orkidéer.

På lite soliga och varma ställen längs vägarna i Bödaskogen har den vita skogsliljan slagit ut - den som fascinerade Linné - allt detta ser man från bilfönstret där man far fram på allmän väg!

CITAT:

– Vi har råkat i händerna på de nya moderaternas säkerhetspolitiska kvartalskapitalister vars sorglösa inteckningar av vår framtid mycket snart kan visa sig bli förödande. 

Det är fullständigt ansvarslöst att försätta oss in i en situation, där vi tvingas välja mellan att avhända oss antingen luftförsvaret över Övre Norrland eller över Östersjöområdet. Lika huvudlöst är det att utradera de sista möjligheterna vi ännu har kvar att basera sjöstridskrafter utanför huvudstaden eller på Gotland...

Mest beklämmande är att den som bäst kan värdera de framtida säkerhetspolitiska problemen i vårt närområde tiger som en mus i sitt arvfurstliga palats. Carl Bildt borde rädda sin politiska heder medan tid är. 

Den är mer värd än alla framtida poster i EU.

Bo Pellnäs i SvD 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons