Annons

Enad opposition gynnar alla  

Ledare • Publicerad 22 juni 2011

Malin Hedberg tar över som partiledare i Mörbylånga kommun.

Är det för ett, två eller tre partier?

Annons

Frågan är befogad. Socialdemokraternas tuffaste match är att inte bara att få de röda att spela i samma lag, utan också att få lagdelarna att fungera tillsammans.

I många frågor har socialdemokraterna i Färjestaden haft mer gemensamt med moderaterna än sina partikollegor i Mörbylånga. Exempelvis gäller det en så infekterad fråga som ett kommunalt högstadium eller ej i Färjestaden.

Många av de frågor som diskuterats kring Färjestaden och Mörbylånga har också känts fjärran från Degerhamnsfalangen.

Kultursatsningar på Zokker i Mörbylånga prioriteras inte lika högt i Degerhamn, där Alungårdens utformning anses vara av absolut nödvändighet.

Där har Malin Hedberg sin stora utmaning, att ena de tre partigrupperna till en. Då kan också socialdemokraterna bli ett oppositionsparti att räkna med för moderaterna. Moderaterna vilka med skickliga politiker som Kent Ingvarsson, Johan Gustafsson, Günther Ruchatz och Sven Stensson, annars styr det mesta av den politiska agendan på södra Öland just nu.

En förebild finns på nära håll. Ilco Corkovic har lyckats ena socialdemokraterna i Borgholms kommun. Detta egentligen med en klassisk socialdemokratisk politik, men där ledaren vid tveksamheter s-grupperingar emellan pekat med hela handen. Väljarna vet vad dom får och borgarna har en motpol i den politiska debatten.

Det gynnar alla.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons