Annons

En tidning full av Lucior

Ledare • Publicerad 16 december 2009

En av årets vackraste högtider har ånyo firats: Lucia.

Hon blev vårt kristna helgon eftersom lovade bort sig till Gud redan som liten och som kom att dö martyrdöden för sin tros skull. Legenderna om Lucia berättar att hon vägrade gifta sig med den man som hon hade lovats bort till och det ledde fram till att hon fängslades och torterades till döds i en tid då kristna var svårt förföljda, ett par hundra år efter Kristus födelse.

Annons

i dagens tidning finns bilder och texter från Löttorp, Högby, Långlöt och Mörbylånga som visar öns alla söta barn och ungdomar i Luciatåg. Deras ljus värmer oss i mörkret och allra viktigast är ungdomarnas sånger när de kommer för att besöka gamla och sjuka, för att lysa upp en annars grå tillvaro.

Vi har fått många texter och bilder från Luciafirandet från norra Öland och noterar att samma engagemang inte kommer från söder, där var det förstås lika gott om Luciatåg som i norr. Därför kommer en liten uppmaning till alla på södra Öland, skicka in bilder och text till oss här på öns största tidning.

Det är inte alltid vi kan bevaka allt som händer på ön. För det ska man veta att det händer massor av roliga saker i bygdegårdarna och i samlingslokalerna varenda kväll. Dra er inte för att skicka in en text och en bild. Som den troget lokala tidning vi ska vara kommer vi i möjligaste mån publicera i den takt som vi får in material. Var inte blyga i söder, välkomna att berätta vad som händer i bild och text.

Kastlösa

Det var ett bra beslut som Växjö stift fattade när de låter Kastlösa stiftsgård fortsätta även under sommaren. Då slipper konfirmanderna stå utan tak över huvudet när de ska på läger. Då får ungdomarna även i år njuta av pool, god mat och vacker miljö ännu en sommar.

Rötägg

Demonstranter kallas de som tågar i Köpenhamn för klimatets skull. Trevligt att det fria ordet får plats. På den punkten är alla överens. Synd bara att polisen måste gripa närmare 1000 personer ena dagen för att nästa dag ta till med tårgas. Autonoma aktivister förstör alltihop och det är helt rätt av polisen att gripa hela det svarta blocket. Vårt samhälle är fullt av fantastiska intelligenta ungdomar som gör helt rätt i att protestera mot vuxenvärldens dumheter. Tyvärr finns det alltid rötägg där det räcker med en enda för att förstöra för en hel församling. Givetvis grips också helt oskyldiga och det är inte undra på att de blir upprörda. Men i stridens hetta är det omöjligt för polisen att se skillnad på rötägg och de kloka. Ändå måste polisen agera som de gör, vilket samhälle blir det annars?

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons