Annons

En grön gräsmatta – är det så viktigt?

Anna Rydstedt skriver i dikten ”Den sista kommunikationen”: ”Le något mera lagom åt oss/som även talar om vädret–/det sant demokratiska samtalsämnet/alla emellan”.
Publicerad 21 juli 2018
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Denna sommar har väl vädret mer än någonsin varit ett ämne för våra samtal.

Ölandsbladet har skrivit otaliga artiklar på temat: om torkan, om avsaknad av regn, om värmen, om vattenbristen, om krisen för våra lantbrukare.

Annons

För två år sedan, 2016, var vattenkrisen akut och en massiv informationskampanj med kamelen Törsten som frontfigur gjorde att vattenförbrukningen gick ner på ön.

Men nu, när torkan dominerat sommaren, ligger vattenförbrukningen högre än normalt i båda Ölandskommunerna.

Trots bevattningsförbud – i Borgholms fall från 1 maj – finns det exempelvis fortfarande de som vattnar med slang eller har vattenspridare på.

Det finns bilder på sociala medier som tydligt visar skillnaden mellan en fastboendes förtorkade gräsmatta och en sommarboendes ljuva grönska.

Allvarligt talat: är en grön gräsmatta så viktig?

I dessa tider måste vi vara rädda om varenda droppe och inte tänka på att njuta för stunden utan gemensamt ta ansvar för framtiden.

Borgholm har sitt avsaltningsverk och i sundet finns en vattenledning som ser till att Öland tillförs vatten från fastlandet.

Men det hindrar ju inte att vi anammar de goda exempel vi lärde oss 2016 och fortsätter att spara vatten.

Exempelvis genom att stänga av vattnet när vi tvålar in oss när vi duschar eller inte diska under rinnande vatten eller inte ha kranen rinnande medan vi borstar tänderna.

Ganska självklart egentligen, men extra viktigt i dessa dagar då vi inte bara behöver tänka på vattensituationen nu utan framförallt hur det ser ut i höst.

Annons

Vi måste helt enkelt tänka lite längre och inte bara tänka på oss själva.

Visst är det ljuvligt att tassa ut barfota i det gröna gräset.

Men det kanske är ännu ljuvligare att det faktiskt finns vatten i kranen också när sommaren är slut och vardagen tar vid.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons