Annons

En fri kyrka

Ledare • Publicerad 6 januari 2009

Kyrkan är skild från staten.

Är det då inte märkligt att staten/politikerna inte kan hålla fingrarna i styr utan skall in och peta i kyrkans inre angelägenheter, vem den viger, hur och varför. Politikerna har inte med den saken att göra, hur kyrkan ser på äktenskapet är en trosfråga, som ytterst grundas på en bibeltolkning.

Annons

Men nu verkar det som om ett tvång skall utfärdas för svenska kyrkan att viga homosexuella och/eller lesbiska par och vad som i övrigt och för stunden kan vara högsta mode.

Man undrar ju om detta tvång också skall gälla för moskéer där Allah vördas - man får väl utgå från att så är fallet eftersom politiska beslut bör baseras på likställighetsprincipen.

Det verkar framförallt vara moderater och socialdemokrater som vill gå bröstgänges tillväga och med auktoritära metoder genomdriva något som strider mot de flestas uppfattning om äktenskapet, och som dessutom kommer att spräcka kyrkan.

Nu har emellertid Kristdemokraterna lanserat ett förslag som är klokt och balanserat och som alla kunde samlas omkring : en civilrättslig lösning.

”När man registrerat sin samlevnad hos exempelvis skattemyndigheten, är det upp till var och en att välja hur man utåt vill manifestera detta. En kyrklig eller profan vigsel, en bröllopsfest eller på andra sätt. Detta skulle innebära att man separerar ett i grunden religiöst begrepp som äktenskapet från lagstiftningen, och lämnar tillbaka begreppet till civila samhället, samtidigt som lagen erbjuder samma möjligheter till juridiskt skydd för alla par.”

Kan det bli enklare, klarare och mer upplyst?

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons