Annons

En annan tid, ett annat år, men semesterresorna består

Det är inte alldeles lätt att sia om framtiden. Men på SVT gör nu Erik Haag och Lotta Lundgren ett försök med programmet ”Rapport från 2050”.
Publicerad 19 januari 2020
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Hälsosamt nog avstår de från alltför vidlyftiga funderingar som landar i science-fiction utan tar ett jordnära grepp med realistiska funderingar kring hur livet kommer att levas i Sverige om 30 år.

I första avsnittet funderade man bland annat nöjes- och semesterresor, en fråga av allra högsta betydelse för Öland.

Annons

Om 30 år lär klimatomställningen göra att allt färre flyger och att antalet privatägda bilar minskat rejält. Men för den skull är det inte slut med resor för nöjes skull. Dock med hållbarheten i fokus – för resenärerna i framtiden torde det bli naturligare att välja en vandring i världsarvet på södra Öland än en vandringsresa i fjärran land.

I programmet trodde man att de idag så vanliga weekendresorna med flyg till europeiska storstäder var helt borta till 2050.

Resejournalisten Per J Andersson listade fyra delar av framtidens nöjesresande:

• Delat (kunde gälla båda samåkning och att man exempelvis byter bostäder med varann).

• Nära (exempelvis att man semestrar i Sverige istället för att åka utomlands).

• Hemma (så kallad hemester, man åker inte bort på semestern)

• Långsamt (istället för att flyga tar man kanske tåget till Thailand).

Vad gäller det sistnämnda kommer man osökt att tänka på Karin Boyes dikt ”I rörelse”: Nog finns det mål och mening i vår färd - men det är vägen, som är mödan värd.

Även i ett bättre miljöanpassat Sverige bör turismen på Öland kunna frodas. Vad gäller delat kan man tänka sig att resenärer till och från Öland kan samåka på ett annat sätt idag. Silverlinjen bör ju också ha alla chanser i framtiden då färre åker själva.

Vad gäller nära är det naturligt att uppleva svenska smultronställen. Varför bada på Kanarieöarna när man lika väl kan göra det på Öland?

Annons

Hemma – det finns så mycket att uppleva på Öland så det räcker mer än väl för ett antal hemestrar för oss bor på ön.

Långsamt – varför inte tänka sig mängder av cyklister som trampar genom södra Sverige för att uppleva Öland som cykeldestination.

Framtiden kommer utan tvekan att bli mer miljömedveten. Men kan Öland erbjuda hållbara upplevelser behöver inte turistnäringen se framtiden an med annat än tillförsikt.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons