Annons

Dyster läsning - Time Out

Ledare • Publicerad 17 december 2008

 

Den preliminära revisionsrapporten i Ölands Skördefest var en överraskande och mycket dyster läsning, och för Ölandsbladet, som i alla väder helhjärtat stött Skördefesten, kändes den kanske extra tung och den ger plats för en känsla av  stor besvikelse.  Den besvikelsen delar Ölandsbladet med många, den saken står klar efter alla de samtal och mail som kommit till tidningen de senaste dagarna. Viktiga personer för Skördefesten talar om att hoppa av, ”att lämna skutan eftersom den läcker...”

Annons

Rapporten förmedlar intrycket av ett fortgående administrativt kaos varur det framkommer fullständigt häpnadsväckande inslag och interiörer: 144 representationsluncher, till exempel. Hur kan detta vara möjligt under ett par år? Inte ens under ett helt yrkesverksamt liv hinner man väl med så mycket lunchande och mumsande på annans bekostnad.

Så förekommer åter dessa evinnerliga bilräkningar, felaktiga eller inte, men vi har här att göra med vuxna människor, som inte ens förmår eller orkar att fylla i en reseräkning på ett korrekt sätt utan hugger till med kilometrar hit och dit efter något slags godtycke. Det påtalas och det fortsätter likväl. Men det kan väl inte vara ett oöverstigligt  och ohemult krav att begära att fordonets kilometerräknare avläses efter varje i arbetet utfört uppdrag! När kilometrarna antecknats på blanketten anges sedan resans syfte. Se, så lätt det går, ett barn klarar det.

I rapporten förekommer också uppgifter om ett berg av övertid, mer än 7 000 timmar för två personer, vilket måste vara inofficiellt Europarekord, dessutom är det lagstridigt. Men den anställde har väl själv något ansvar för hur arbetstiden disponeras om nu inte arbetsgivaren begriper det.

Ölands Skördefest baseras på offentliga medel, vilket med automatik medför ett ovillkorligt krav på att alkohol inte får förekomma, men här kan man läsa om calvados, avec, konjak och whisky och inköp på systembolaget ”utan angett syfte”, det talas till och med om alkohol som julklappar - låt oss ta det igen: Ingen som hanterar skattepengar kan använda dessa för alkoholintag. Det är förbjudet. Punkt och slut.

Verksamheten i Skördefesten vilar på ölänningarnas förtroende och det har hitintills varit massivt. Ingen kan förneka att de som apostroferas i den preliminära revisionsrapporten genom kreativitet och energi gett Ölands Skördefest ett nationellt namn, arrangemanget är en rikshändelse, som lockar folk från när och fjärran. Därför är det så tragiskt att allt skall fläckas ner på detta sätt. Det talas om ”en gammal kultur som lever vidare”, men detta är väl ingen kultur, det är okultur och den måste få ett slut.

Time Out.

Det duger inte längre med pudlar.

Kommunalrådet Kent Ingvarsson i Mörbylånga talar om ett rensat bord och om en nystart. Det är den rätta modellen.

Med den rapport som föreligger och om förhållandena inte snabbt rättas till kommer det att vara omöjligt att få in avgifter till Skördefesten från det öländska näringslivet, sponsorer lär dra sig för att medverka och hur skall Ölandskommunerna under nuvarande förhållanden kunna bistå med en enda krona.

Frågan är nu hur vi, för vårt eget bästa, skall kunna rädda Ölands Skördefest, detta glada, livgivande och inkomstbringande arrangemang i höstmörkret.  

Hur skall Öland gå vidare?

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons