Annons

”Dyrt snömo(s)” och farligt

Ledare • Publicerad 23 januari 2006

I TV8 på söndagskvällen visades ett av de politiskt/demokratiskt viktigaste undersökande programmen på mycket länge. Det var Kontrollkommissionen med Robert Aschberg och den liberale politiske kommentatorn Anders Jonsson, som tagit på sig den gigantiska uppgiften att visa hur det regerande socialdemokratiska partiet systematiskt utnyttjar alla nya statliga myndigheter och verk för sin egen propaganda. Statsvetarprofessorn Bo Rothstein var djupt bekymrad, Olle Sahlström från LO och Bengt Göransson, tidigare s-minister oroades för demokratins framtid, liksom alla andra som tänkt på denna allvarliga sak också fruktar folkrörelserna och det fria tänkandets undergång, inte minst den fria forskningen.

Det enda botemedlet: Maktskifte och det snart.

Annons

Antalet statliga verk och myndigheter är nu 522 stycken, antalet anställda inom statsbyråkratin uppgår till 250 976 personer, snart tio procent av samtliga anställda i landet är myndighetspersoner. Ökningen har varit oerhört snabb de senaste fem åren - vi har sedan år 2000 fått 1 588 nya byråkrater i statsförvaltningen.

Ett avskräckande exempel på detta socialdemokratiska maktmissbruk är inrättande av VERVA, Verket för förvaltningsutveckling, som ingen människa har hört talas om förrän TV8 nämnde det. Generaldirektör är förstås en avdankad socialdemokrat, tidigare statssekreterare i i försvarsdepartementet.

VERVA skall syssla med följande:

”Genom att utgå från hela processer i verksamhetsutvecklingen istället för att förbättra punktvis kan organisationen möta regeringens, men framför allt omvärldens krav på effektivitet, rättssäkerhet, ökad samverkan och tydligt medborgarfokus.

Varje organisations verksamhet består av ett antal processer. Många processer som rör medborgare och företag går över myndighets- och sektorsgränser.”

”Ärendehantering är ett exempel på en process som finns inom offentliga organisationer.”

För dylikt snömo(s) skall vi alltså betala. Tack TV8 för avslöjandet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons