Annons

Degerhamn tar emot flyktingar?

Ledare • Publicerad 1 november 2006

Vi har den invandrarpolitik vi har och kommunerna kan inte dra sig undan i isolering, men eftersom staten har det övergripande ansvaret för asylpolitiken måste kommunerna ha ersättning fullt ut.

När Mörbylånga kommun nu gör sig redo för att ta emot flyktingar ”dammar kommunen av lägenheter som legat i malpåse”, bland annat i Degerhamn samt i centralorten Mörbylånga.

Annons

Flyktingmottagandet framstår då som nån slags statlig fixarhjälp för att fylla tomma lägenheter, vilka annars bara kostar pengar.

Det är inte en inbjudan med hjärtat utan med armbågen.

Det som nu följer är ingen kritik mot Degerhamn, som är en mycket trevlig och livaktig ort på södra Öland, och som mycket väl kan blir Årets Ölandsby om OT Dahlberg och juryn är på det humöret nästa år, men är Degerhamn rätt plats för flyktingar?

Det finns inga jobb lediga och eftersom invånarantalet är litet är med naturnödvändighet det sociala livet inte så omfattande, nöjesutbudet är begränsat för alla ungdomar, såväl flyktingar som ölänningar.

Man kan kanske inte begära att en asylsökande flykting så där alldeles omedelbart skall falla i hänförelse inför Stora Alvaret, blommorna, de konstiga insekterna, Karl X:e Gustafs mur och det rika fågellivet.

Ölandsbladet har ingen rekommendation att komma med, och Degerhamn blir kanske en hellyckad lokalisering, men finns det inget annat alternativ som kan övervägas?

Och, för övrigt, är det så lämpligt att varje Ölandskommun för sig sitter och planerar flyktingmottagandet? Är inte detta en fråga så pass betydelsefull att det krävs gemensamma tag över hela Öland för att mottagandet skall bli lyckat, för oss och för dem som kommer.

Tips tillLöttorp

Alla män i byalaget viker ut sig och tjänar fina pengar på “gubbkalendern”, berättar Expressen om en by i Norrland. Kunde inte det vara ett tips för alla de snygga killarna (det bara dräller av dem) att nappa på i Årets By, Löttorp, Högby med omnejd... Carl Gustaf Nilsson, kom igen...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons