Annons

De äldre bedras

Ledare • Publicerad 13 maj 2008

Att servera kräm och mjölk som huvudrätt till de äldre och att ta 107 kronor om dagen för en sådan måltid, vilket sker på Ekbacka, är detsamma som bedrägeri.

Ölandsbladet hoppas att någon anhörig polisanmäler detta kommunala bondfångeri. Sedan bör den ansvarige för skandalen ges avsked på grått papper.

Annons

ETT LYSANDE GULT ÖLAND

Överallt lyser Öland så skimrande gult, det är som om van Goghs vidunderliga pensel målat hela Öland denna vår. Maskrosorna blommar som aldrig förr, gullvivorna har fått fnatt och fyller hela ängar och därtill kommer var helst du ser, raps, raps, raps. Under pingsthelgen lyste hela Öland av den intensivt gula rapsen, som tack vare värmen och 18 mm regn härförleden stod i sin mest praktfulla blomning. Rapsen har en annan egenskap än att bara skimra gult, den doftar också, det är en ganska tung doft av vegetabilisk olja/margarin/smör, icke alls oangenäm, mystisk på något sätt, kanske till och med en hälsobringande doft eftersom raps innehåller Omega 3 - kanske kan man lukta sig frisk...

Rapsen är den öländske bondens nya favoritgröda. Förra årets rapsodlare fick ett väldigt fint utbyte både i form av god skörd och ett bra pris – så vi får hoppas att det håller i sig och att vi här har en gröda, som är nyttig för bondens plånbok och den allmänna hälsan, vacker och härligt doftande – allt i ett. Av betodlingar syns inte så många längre på Öland.

* * *

Det var en vidunderlig pingsthelg som Vår Herre gav oss.  De första jordgubbarna kunde inhandlas vid vägkrysset mot Gårdby – 40 kr litern, odlade i växthus, men söta och goda i smaken.

Söder om Eketorp bjöd en bod längs landsvägen på färska ägg, purjolök och plantor av allehanda kryddväxter, libbsticka, salvia, timjan. Köparen väljer själv och samvetet styr betalningen ty det finns ingen betjäning. Så är det också vid andra öländska grönsaksbodar, ingen övervakning, samvetet ser till att du betalar, och, vilket mirakel – det tycks fungera fortfarande. Vi är inte helt igenom ett tjyvasamhälle.

* * *

Vindkraftverken puttrade på i den härliga vinden, i varje fall alla de som står på land. Verken ute i Kalmarsund är det sämre med. Där fungerande bara fem av sju vindkraftverk, ett bortfall på ca 25 procent, vilket inte kan vara särskilt lönsamt.

Ottenby gård såg vi utanpå helt präktig, skulle Linné ha skrivit. Arrendatorn själv satt på en gräsklippare och hyfsade gräset, svalorna svirrade runt, göken gol och näktergalen kluckade i snåren; det var en strid ström av besökare till den vackra utställningen i en av stenladorna. Den vackra och välskötta Ottenby gård är ett utflyktsmål i sig.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons