Annons

Dags för Ölandsmuseum

Ledare • Publicerad 18 januari 2006

Den stockbåt som en öländsk fiskare hittade utanför Kårehamn har nu konserverats och dokumenterats av experterna på Kalmar läns museum; det har de säkert skött på bästa sätt, det är inte det. Men av vilken anledning skall detta unika fynd ställas ut i Kalmar och inte på Öland?

Åtskilliga gånger har det på denna plats diskuterats behovet av ett Ölands-Museum, många har instämt men det har stannat vid instämmanden, mer har det inte blivit.

Annons

Öland har Stora Cronan, Öland är det fyndrikaste landskapet i Norden, varje år görs fantastiska fynd i jorden och i Historiska Museets gömmor döljer sig tusentals föremål, inte minst guld, som aldrig visas. I Stockholm finns till exempel den berömda Klintastenen från bronsåldern, en bildsten; den ligger i något dammigt hörn av en källare. Trasig!

Dags för Ölands Museum.

Ölandsbladet kommer här med ett konkret förslag: Konservfabriken i Färjestaden med en perfekt placering.

Den norska koncernen borde som en gest av goodwill och som en återbetalning på allt denna 32-miljarderskoncern tjänat under Ölandsåren skänka fabriksbyggnaden med tillhörande mark till Ölands Kommunalförbund.

I ett museiprojekt kunde sedan de arbetslösa Önosanställda få jobba med ett skapa ett öländskt museum/kulturcentrum; det vore en meningsfull uppgift och kanske en övergång till nya yrken och livsuppgifter för alla dem som så grymt ställts utan arbete.

5 000 man

Sverige kan nu mobilisera ungefär 5 000 man om kriget skulle hota oss; denna lilla hop skall värna hela landet. 5 000 man det vad ett enda regemente, Kungl Kronobergs Regemente, kunde ställa upp i I 11-brigaden. Nästan alla män på Öland ingick i den. Nu är praktiskt taget allt försvar nedlagt och borta. Ändå kostar det 40 miljarder kronor om året enligt principen ju färre desto dyrare.

Prilligt

Det är härligt med beslutskraftiga landstingspolitiker. I sin allomfattande välvilja mot medborgarna har de nu nått fram till snuset och i en rörande gest av omtanke har politikerna beslutat att förbjuda prillor på alla länets vårdinrättningar. Kaffe, bullar med socker, fett fläsk i ugnspannkaka och hallondricka förbjuds härnäst i lunchmatsalen, sägs det. I kiosken inne i länssjukhuset säljs cigaretter, snus, kondomer samt tidningar med nakna fruntimmer, har vi sett. Syndens näste. Stopp och belägg. Hur länge skall det få pågå? Vakna Anders Andersson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons